Тайните на красивата жена


  • Лице и деколте

Кожата на лицето се замърсява, макар и невидимо,от частиците прах във въздуха.Всекидневният грим или пудра от засъхващия секрет от мастните и потните  жлези запушват порите на кожата на лицето и, и пречат да диша свободно.Тези отложени по лицето замарсявания не може да се отстранят само с повърхностно сутрешно измиване.

Затова ви предлагаме няколко съвета за грижа на лицето и деколтето

Измивайте и почиствайте лицето си вечер с мека хладка вода(17-20С),която не дразни кожата.

Не забравяйте,че честото миене както с гореща така и със студена вода не е полезно.И в двата случая кожата повяхва,става суха,отпусната и не еластична.

Помнете,че студената вода служи само за последното изплакване при миенето на лицето,защото свива капилярите на кожата на лицето и му придава свеж вид.

Измивайте лицето си предимно с мек неутрален сапун.Ако след измиване кожата е суха и опъната,сапунът,който употребявате,не е подходящ.

Съобразявайте средствата за почистване и измиване на лицето,които използвате с типа на вашата кожа.Личният ви опит е най-полезен в случая.

За почистване на лицето може да приложите и готови козметични средства-тоалетни води,течни кремове и желета.При употреба обаче внимателно прочетете указанията на производителя,особенно за приложението им при определен тип кожа.

Парни бани,горещите компреси и парафиновите маски имат силно и дълбоко въздействие на интензивно почистване и се прилагат обикновено от специалист козметик.

Нормалната кожа почиствайте с мека вода,богат на мазнини сапун,мляко или крем за почистване,тоалетна вода,съдържаща 30-40% спирт.

Сухата кожа  се почиства почти без никакъв сапун с тоалетно мляко за почистване,бадемови трици,минерални и естествени мазнини,тоалетни води със съдаржание на спирт до 20%

Мазната,склонна към себорея кожа почиствайте с топла вода,богат на мазнини сапун,крем за почистване,масло за почистване или тоалетна вода,съдържаща до 60% спирт.

За почистване на лицето използвайте памук,мека кърпа или добре попиващи книжни салфетки.

Почистащия препарат разнасяйте равномерно по кожата на лицето за поглъщане на частиците мрасотия или мазнина.

Изчиствайте с леки движения, без да натискате,като следвате основните линии на лицето.Останалият мазен филм по кожата почистете с подходящата за съответния тип кожа тоалетна вода.

Знайте, че небрежното извършеното почистване не дава добри резултати,затова бъдете търпеливи пред огледалото.

Грижа за тялото

Грижата за чистотата на кожата е грижа за нейната здравина,свежест и еластичност.Най – обикновеното средство за подържане чистотата на кожата  е водата.“Меката “ вода,например дъждовната или снежната,се понася добре от всяка кожа.

Топлата вода пени повече сапуна и измива кожата по-добре.

Горещата вода действа отпускащо върху  кожата и изморява тялото.

Водата с температура под 25 градуса причинява краткотрайно свиване на кръвоносните съдове с последващо продължителн разширяване,от което се подобрява кръвообращението на кожата.

За лесно възбудимите хора най-благоприятната температура на водата за къпане е между 35 и 38 градуса.

Освен върху чистотата на кожата,къпането се отразява благоприятно върху нервната система,циркулацията на кръвта и обмяната на веществата.

Всекидневната гореща баня с душ-гел отпуска кожата и съдовете,разширява не нужно порите и разрушава предпазния киселинен пласт на кожата,при което устойчивостта спрямо инфекции се намалява.

За хората със суха кожа са подходящи топлите, а не горещи бани.

Студени са баните с температура на водата 20-25 градуса С.

Хладни са баните с температура на водата 28-34 градуса С,а горещи с температура 39-41 градуса С и повече.

Къпането във вана,дава идеална възможност да регулирате и променяте температурата на водата и да прибавяте към нея различни полезни съставки.

Масажът с четка,започнат отдолу нагоре и по посока на сърцето,тонизира и ободрява кожата на цялото тяло.

Лицето не се трие с груба изтривалка или четка.Преди започване на баня го почистете с тоалетно мляко или крем за почистване.

Ако искате да закалите тялото си с „тайландски душ“-бързо редуване на гореща и студена вода – започнете с по-малко разлики в температурата на водата.

Ежедневното обтриване на цялото тяло с изтривалка или, кърпа напоена със студена вода,поддържа нормалната чистота на кожата и закалява тялото.Постепенно понижавайте темпераурата на използваната вода,докато стигнете до възможността да се обтривате дори със сняг.

Баните с розмарин имат освежаващо и тонизиращо въздействие върху къпещия се.Те са подходящи за нервни и лесно уморяващи се хора.

Ароматните съставки на лайката и водната перуника стимулират лигавицата на дихателните органи.

Таниновите бани с отвара от дъбови кори или разтвор от 200-300 г танин имат специално приложение при подагра,равматизъм и различни кожни страдания.

Водата за къпане, в която  е потопена торбичка със смес от от билки-мента, маточина, розмарин, мащерка, хвойна, и сухи портокалови кори,освежава и придава хубав аромат на кожата.

Слизестите вещества(например отвара от овесени ядки) и триците,добавени към водата, укрепват тънката кожа и омекотяват сухата.

Баните с трици(от пшеница, овес или бадеми) успокояват възпалената кожа,правят сухата кожа гладка и отстраняват сърбежа.Триците се поставят в малки тензухени торбичкии се пускат в горещата вана с раздвижване.


Подобни статии:

Клюки: О' Риана
Анджелина Джоли - символиката на моите татуировки
Защо японките нямат бръчки?
54-годишната Шарън Стоун показва тяло по бански

Напиши коментар