Oпра Уинфри пътят към славата


.Медиен гигант, актриса, продуцент,филантроп. Опра Гейл Уинфри е роденa на 29 януари, 1954 г., в Косцюшко,
Мисисипи. След еднo размирно юношество в малка земеделска общност , където тя е била сексуално малтретирана от всички роднини от мъжки пол и приятели на майка и.Родителите и са двама тийнейджъри, които не са я желаели, тъй като са нямали средства, с които да се грижат за нея. Едва 14-годишна родила бебе, което обаче умира малко по-късно. След всичко случило е се в тази ранна детска възраст бъдещата телевизионна зведа бяга от къщи и никога повече не се бръща в този ад.Заживява в Нешвил,постъпва в държавния университет в Тенеси. Съдбата се смилява над нея и тя печели стипендия в Глендейл.От тук започва възхода и, към блясъка, славата и властта.Още като гимназистка в Нешвил започва като водеща на радиопредаване. Тогава е най-младата жена радиоводеща и първата афроамериканка.Тя е първата жена в света, която натрупа богатство, измерващо се с милиарди, от водене на тв предавания и продажба на стоки, свързани с този бизнес. Фирмата и се казва „HARPO“ – Опра, написано наопаки.Тв дебютът и? е като водеща на новинарска емисия в Балтимор, Мериленд. През 1984 г. се мести в Чикаго, получава шанса да води свое шоу, в началото наречено „Опра Уинфри шоу“, а по-късно – за удобство – просто „Опра“След две години вече има най-висок рейтинг. Съобразява се с традиционните рамки на жанра„токшоу“ – кани хора, които имат някакво страдание, искат да се оплачат или са жертви на нещастен случай. Постепенно започва да използва програмата за благотворителни цели.В същото време чупи телевизионните условности, като опитва да разговаря открито за различни неудобни теми от всекидневието, например сексуалната злоупотреба с деца или дрогирането при възрастните.В продължение на 18 години нейното шоу е неизменно №1 в американската тв индустрия.Живее в Чикаго, има къщи в Монтесито, щата Калифорния, и Мауи, на Хаваите.Има постоянни проблеми с наднормено тегло, подлага се на жестоки диети, после пак напълнява.

През 90-те организира телевизионен „Читателски клуб“ (Oprah’s Book Club), който веднага става най-влиятелният в САЩ. Много автори представят книгите си при нея, един от последните беше Бил Клинтън с автобиографията „Моят живот“. Клубът става най-важен индикатор за класациите на бестселърите и влияе изключително върху продажбите. Опра се сдобива с огромно влияние върху американските медии.Веднъж, през 1996 г., в предаване за говеждото месо, тя казва: „Вече ще се въздържам да ям бургери.“ Това води до акция на тексаските животновъди, които я обвиняват, че е допринесла за срив в цената на месото и загуби за 12 млн. долара. Съдът обаче я провъзгласява за невинна. Колежката и? Роузи О’Донъл я поздравява с картичка, в която пише: „Congratulations, you beat the meat“ („Честито, ти победи месото!“).Опра Уинфри е създала благотворителната организация „Ангелска мрежа“ („The Angel Network“), собственото и? списание се казва „О и О у дома“ („O and O at Home“) и излиза в тираж 2,7 млн. екземпляра месечно, телевизията и? еOxygen“ (Кислород). Президент е на „Harpo Productions„.Опитвала е и като актриса. Дебютира в „Пурпурен цвят“ на Стивън Спилбърг през 1985 г., когато е номинирана за два „Оскара“ и „Златен глобус„.Участва в екранизацията на „Цветни хора“ („The Colored People“) от Алис Уокърс, продуцира и играе и във филмовата версия на „Обичан“ („Beloved“) от нобеловата лауреатка Тони Морисън. Иначе е инициатор, продуцент и автор на още десетина тв програми (например, „Опра след шоуто“), на благотворителни организации и акции.Според списание „Форбс“,Опра е най-богатите африкански американец на 20-ти век и единствената в света черен милиардер в продължение на три поредни години. Списание „Лайф“ я приветства като най-влиятелната жена от нейното поколение. През 2005,Business Week я нарекъл най-големия чернокож филантроп в американската история. Опра Angel Network има дадени повече от $ 51.000.000 за благотворителни програми, включително и за образованието на момичетата в Южна Африка и  за подпомагане на жертвите пострадали от урагана Катрина.В последния си сезон  на своето ток шоу Опра рейтинга и скача неимоверно, когато тя разкрива семейна тайна.Тя е има полу-сестра на име  Патриша. През 1963 година майка и ражда бебе момиченце. По това време, Опра е на 9 години, и живее с баща си.Момиченцето е оставено за осиновяване,тъй като майка  и не е в състояние да се грижи за него. Патриша е живял в серия от приемни семейства.Когато пораства се опитва  неколкократно  да се свърже с майка си чрез агенцията за осиновяване,но без успех майка и, не желае да я вижда.Племенницата на Уинфри я издирва,свързва се с нея и след   ДНК  изследвания се разбира че вдействителност  имат роднинска връзка.Седмици след като научила за съществуването на сестра си Уинфри прави историята, публично достояние.Самата тя казва ”Това беше една от   най-големите  ми изненади в живота „.

Как е стигнала до тук и с какво е бил осеян пътя на славата и?Много неща от живота и остават скрити за широката публика,много хора си задават въпроса как една бедна чернокожа жена родена в средата на миналият век,период много труден за афроамериканците и двойно по тежък  за жените от тази „раса“,става толкова богата,известна и властана жена.И най- вече възможно ли е жена без ничия подкрепа да стигне до върха.Може би вие ще дадете одговора на този въпрос.Аз с нетърпение очаквам вашите коментари разбира се.


Подобни статии:

Биографии - Марлон Брандо
Мадона бе обявена за най-великата жена в историята на музиката
Елизабет Тейлър:Императрицата на Холивуд
Женската красота зависи от тестостерона

Напиши коментар