Почина големият режисьор Иван Андонов


На 77-годишна възраст днес почина известният български режисьор Иван Андонов, съобщи БНТ.

По информация на БТА режисьорът е починал вчера. „Няма да съобщаваме никакви подробности около края на Иван Андонов – изпълняваме неговото многократно изразявано и последно желание“, коментира Кирил Маричков. „Казваше, че през живота си е правил много спектакли и циркове, затова не иска около края му да се прави нов спектакъл“, допълни той.Името му стои зад повече от 17 филма като режисьор, играе в над 30 заглавия от киното и театъра, а освен това като режисьор и художник работи и над близо 12 анимациони филма.Tой ще остане в историята на българското кино с поредица от емблематични филми като  „Вчера“, „Дами канят“, „Опасен чар“, „Адио, Рио“, „Бяла магия“ и „Мечтатели“.

Андонов получава редица български и чуждестранни отличия за творбите си. „Бяла магия“ взима второто място в Кадис, Испания, „Опасен чар“ печели голямата награда в Кианкиано, Италия, както и специалната награда на журито в Шамрос, Франция. За „Мечтатели“ и „Покрив“ получава отличие от фестивала във Варна, а „Вчера“ получава голямата награда в Сан Ремо, Иралия и награда за режисура в Москва.

През 90-те години той режисира и сериала „Дунав мост“.
Иван Андонов завършва театралната академия в София през 1956 г. и само година след това получава първата си роля във филма „Години за любов“.

Преди да застане зад камерата Андонов се изявява като актьор във филмите „Отклонение“, „На всеки километър“, „Един наивник на средна възраст“ и „Сватбите на Йоан Асен“.

През последните години Андонов се отдаваше най-вече на заниманията си с рисуване като професионален художник, като откри редица изложби в страната и София.


Подобни статии:

Американските служби публикуваха интересни документи на Бин Ладен
Демагогията в българските медии
Ексклузивни снимки: Турски папараци заснеха Бербатов и Елена в Истанбул
Дженифър Лопес идва у нас

Напиши коментар