Кралицата на Ориента:Първата дама на Катар – Шейха Моза


Нейно Височество Шейха Моса бинт Насър ал-Мисенд – -втората съпруга на емира на Катар  шейх Хамад бин Халифа ал-Тани.Тя е родена през 1959 г., а през 1977 г. на 18-годишна възраст  се омъжва за принца на Катар.Шейха Моса  е майка на седем деца, двете  дъщери и петима синове.През 1986 г. завършва Факултета по социология, Национален университет на Катар. Шейха Моса прави  доклади в  американски университети и различни обществени организации, като се стреми по този начин да разсее митовете за жените и техният  източен начин на живот.

Шейха Моса, която е рядкост за съпругите на владетелите на държавите от Персийския залив, участва активно социалното  подпомагане.Тя управлява много проекти в областта на образованието, науката, културата и правата на децата и жените.През 2003 г. ЮНЕСКО я назначава като  специален пратеник за основно и висше образование.В това си качество тя  активно насърчава  различни международни проекти за подобряване на качеството и достъпа до образование в световен мащаб.През 2003 г. със съдействието на Шейха  отвори  врати „Градът на образованието“ – кампуса, който включва университети от световна класа и клонове на известни американски университети,  лекции, в който четат  най-добрите учители.В „Градът на образуванието“ се обучават ученици от целият свят.

През 2007 г. списание Форбс я  включва  в списъка на 100-те най-влиятелни жени в света, The Times я  нарича един от 25-те  най-влиятелните бизнес –  лидери в Близкият изток.

Макар че Катар е  ислямска държава,  с пристигането на шейх Хамад бин Халифа Ал Тани, са били извършени демократични реформи, включително тези, отнасящи се до статута на жените в обществото.Те са получили правото да гласуват, карат  кола, както и да си избират  свободно дрехи.И пример за всичко това  подадава не някой  друг, а самата  тя  съпругата  на владетеля на страната.През 2002 г. тя скандализира  жителите на Катар и съседните страни, кото се появи без було на публични места.Въпреки , че жените са свободни да избират дрехи се , не всички хора  от ислямскатат страната са благоразположени  към тези промени –  традициите, обичаите и религията  все още имат силно влияние тук.Повечето   от жените продължават да ходят в типичният за тези страни стил, а именно дрехи в които не се вижда нищо от тялото, а главата е покрита.Повечето, но не всички.Шейха Моса бинт  Насър Ал-Мисенд е създала  свой собствен стил, адаптиран към европейски дизайнери,   разрешен от религията  и традицията. На нейният вкус завиждат не само жените от източната част.Жената на шейха  е най-често е  в дълги рокли (поли) или широки панталони, със задължителен акцент на талията.Главата  по традиция е покрита ,  за това   тюрбана  вече е станал неразделна част от гардероба на  Шейха Моса.. Тъй като Катар е една от най-богатите страни в света, Шейха Моса не скрива желанието си за лукс, тя притежава  една изключителна колекция от бижута и маркови колекции на звездите на висша мода Yves Saint Laurent, Balenciaga, Chanel, Valentino.Списание Vanity Fair (и  не само) не веднъж включва красивата дама  в списъка на най-добре облечени хора (включително и през  2011 г.).

 


Подобни статии:

Сара Джесика Паркър и Лиз Хърли отново демонстрират уникален стил
Американска конспирация
Никос Казандзакис или Зорба гъркът
КЕЛВИН КЛАЙН

Напиши коментар