Честит рожден ден на голямата Татяна Лолова


Днес голямата актриса Татяна Лолова навършва 78 години.

Татяна Желязкова Лолова е една от най-популярните и обичани български драматични и киноактриси. Известна е главно с комичните си роли, както в киното, така и на театрална сцена. Майка и  е от руско-украински произход, а баща и  Желязко Лолов е счетоводител, но неговият братовчед съименник е известен театрален актьор в Пловдив.

Татяна Лолова завършва актьорско майсторство  през 1955 г. в класа на професор Стефан Сърчаджиев. Следва заедно с Ицхак Финци, Григор Вачков, Никола Анастасов и други забележителни актьори. През 1955-1956 г. играе в театъра в Русе. През 1957 г. става първата актриса, официално назначена в новосформираната трупа на Сатиричния театър, където играе до 1976 г. От 1977 г. е в театър „София“. Тя е ярко характерна актриса с широк диапазон на комедийно-сатиричното изображение – от фарса и буфонадата до гротеската и сатирата. Въпреки хиперболата и иронията, използвани от нея при изграждането на образите, те са правдиви и въздействащи.

Татяна Лолова искала да играе сериозни драматични роли, но още в първи курс започва да прозира нейният голям комедиен талант.

За прекрасната игра на Татяна Лолова в „Птици и хрътки”, големият руски режисьор Сава Кулиш споделя в „списание Киноизкуство”, че е впечатлен от нейната артистична ексцентричност.

Много впечатляваща е ролята й на магьосница в детската приказка „Тринайстата годеница на принца”.

Честит рожден ден, да ни е жива и здрава още дълги години нашата лудетина Татяна Лолова!

 

 


Подобни статии:

Боби Михайлов откри суши бар DEBUT
Зашеметяващата половинка на Роналдо: Ирина Шейк за Sports Illustrated
Какво да правим при евакуация от земетресение?
Отслабвате или умирате- мотивация, която работи?!

Напиши коментар