Световноизвестната кукла Барби днес става на 53 години


На 9 март 1959 година компанията „Мател“ за пръв път представя куклата Барби, която с годините се превръща в еталон за красота, а скоро започна да получава и критики, че изкривява представите на малките момиченца за идеална фигура. Първата Барби се появява пред обществото на панаира на играчките в Ню Йорк, облечена с черно-бял бански, обувки с високи токчета и черни очила.

Над 1 милиард кукли Барби  са продадени в световен мащаб за тези 53 години. Годишно тя носи на фирмата „Мател“ приходи от 3 милиарда долара.

Първата кукла Барби е била на цена само 3 долара, а през 2006 на аукцион на „Кристис“ в Лондон, екземпляр от куклата е продаден за рекордните  17 000 долара. Всяка секунда в света се купуват по 2 кукли Барби! Проведено е дори проучване, според което в Америка всяко момиченце на възраст от 3 до 11 години има средно по 8 кукли Барби. В Италия момиченцата притежават по 7 кукли, а във Франция, Германия и Англия – по 5.

Идеята за звездната кукла Барби идва на съпругата на един от собствениците на „Мател“ – Рут Хендлър. Дъщерята на Рут, Барбара, вдъхновила майка си, защото винаги обличала куклите си в модни дрешки и така се родила модната икона Барби. Името си тя получила от малката Барбара. През годините Барби е влязла в роля в 108 различни длъжности, като за всяка специфична професия, има ушити специални дрехи. Куклата има богата колекция от домашни животни – 50 на брой, сред които се срещат панда, лъв и дори зебра. Барби има и 50 националности.

Кен, годеникът на Барби, е по-млад от нея с две години – появява се на пазара през 1961 г. В началото на 2004 г. от компанията производител съобщават официално за раздялата на Барби и Кен и по-късно се появява новият годеник на куклата – сърфистът Блейн.

 

 

 


Подобни статии:

Славена Вътова избира новата Мис Казино Вива!
КЛЮКИ:Опасно близо до Роберто Кавали
Швеция ликува: кръстиха принцеса Естел
Наталия Симеонова остава в Би Ти Ви с нещо като "Море от любов"

Напиши коментар