Любовта е наркотик


Оказва се, че чувството на любов и зависимостта от наркотици причиняват една и съща реакция в мозъка. С тази цел учените се намесиха . Дали всички хора  са наркомани?

При влюбването се задействат  тези части на сиво вещество, които са отговорни за мотивацията.Ето защо мозъците ни са склонни  внимателно да избират твоята половинка   и да спечелят тази, в която да се влюбим, а  най-активните, дори настоява за крайни мерки.Когато се влюбиш , любовта ти  дава  чувство на удоволствие, а с него и това на тревожност,също  както и при наркотика.“Вие може да се чувствате  щастливи, когато сте влюбени , но в същото време може да  чувствате и тревожност“, – каза Луси Браун, невролог от Медицинския колеж Алберт Айнщайн в Ню Йорк.

Професор Браун подчерта, че центъра на удоволствието  в мозъка е много важен  за нашето оцеляване, тъй като той сигнализирала за необходимостта от правене на  секс.Учените са направили магнитен резонанс на главния  мозъка на десет жени и седем мъже, които твърдели, че са  много влюбени. На участниците бяха показани снимки на любимите им  хора.Проучването показа, че по това време, взирайки се в снимката на любимия,  в мозъка се  предизвикват  същите рецептори, както и при наркотичната зависимост.Е ,кажете ми, не ни ли  превръща любовта в наркомани и не разрушавали тя, мозъците ни?

В този момент учени бързат да ни успокоят: любовната  връзка постепенно от страст се превръща  в  обич, тревожност е намалена, дейността се премества в друга област на мозъка, която позволява на хората да бъдат заедно за дълго време, да раждат и отглеждат децата си. „Ние сме свикнали с  взаимоотношения,престава ме  да се безпокоим  и  се съсредоточава ме върху развитието на отношенията“, – каза съавторът на проучването Артър Арон, психолог в Университета в Ню Йорк.


Подобни статии:

Виното моята страст!
Как да намерите истинската любов?
Страстната любов след бурен скандал
Какво да правим, ако мъжа ни се увлича по най-добрата ни приятелка

Напиши коментар