Хумидор: кутия за съхранение на пури


 

Пурите отлежават от 9 месеца до 2 и повече години в дървени кутии от кедрово дърво. Съхраняват се при ниски температури, влажност 65-75% и липса на резки климатични промени. С тази цел се използват специални кутии или помещения, наречени хумидори (humidor). Общото при тях е наличието на устройство овлажняващо въздуха /овлажнител/ и хидрометър – отчитащ влажността на въздуха в хумидора.

 

Настолни хумидори – представляват кутии, изработени от висококачествена дървесина, снабдени с овлажнител и хидрометър. Удобни за домашни условия.

Шкафове – подобни на витрини. Имат по-голяма вместимост и са подходящи за магазини, ресторанти, клубове и др.

Стаи хумидори – представлява стая, с вградена инсталация за увлажняване на въздуха. Използват се в специализираните за продажба на пури магазини и някои клубове.

Транспортни хумидори – с малка вместимост са и се използват при пътуване;
При липса на хумидор е необходимо да се закупува такова количество пури, което може да бъде изпушено в рамките на няколко дни. В краен случай пурите могат да се съхраняват в хладилника, в отделен контейнер, в който се поставя мокра гъбичка.
Пурите, опаковани в тубоси или целофан, запазват влажността си няколко дни. В някои тубоси /J.Cortes/ или под целофана /Vasco da Gama/ има поставен тънък лист от кедрово дърво, чийто аромат допълнително се смесва с аромата на пурата. Освен това той може да се използва за запалване на пурата.

При покупка на пури е необходимо да се провери дали са съхранявани при подходящи условия. Все още в много магазини унас пурите се държат на открито или са в „неработещи” хумидори, чиито хидрометри показват всъщност влажността в магазина.

 

 

 


Подобни статии:

Sous Le Ciel De Paris - Yves Montand
Сейшелските острови - екзотика в сърцето на Индийския океан
Перлата на Босфора - Four Seasons Hotel Istanbul
Картографирането на рая

Напиши коментар