Медитация и вътрешен покойЗапочнете с минута покой: когато и да започватe през деня нова дейност, спрете за секунда и останете в минута покой. Преди да започнете със закуската, след като сте седнали на работното си място, преди да сготвите или да се храните.

Превърнете в ритуал минутката покой седем пъти на ден. Кои са най-подходящите моменти за noкoй в ежедневния ви ритъм? Изяснете го за себе си сега! След известно време ще установите, че този ежедневен ритуал ще ви извади от автоматизма на  всекидневието и вие ще водите no-осъзнат и спокоен живот.

Тази минута на покой можете да използвате все по-интензивно. В началото е напълно достатъчно, ако само оставате в тази тишина. По-нататък можете съзнателно да насочвате вниманието си върху диша­нето (наблюдавайте го, не коригирайте), да усетите сърцето си съзнателно, да осъществите контакт с вътрешната си усмивка, да си спомняте за най-щастливите моменти в живота си. По този начин можете да се отворите за следващата стъпка — ме­дитацията.

Като следваща стъпка можете да започнете да ме­дитирате сутрин двайсет минути в тишина. В тази тишина ще възприемете силата на звука на посто­янно течащите ви мисли. За да постигнете пълен вътрешен покой, можете в началото да използвате за известно време словесна мантра. Това могат да бъдат свещени или съвсем обикновени думи. Вътреш­но може непрекъснато да си казвате думата „Иcyc“ или пък думата „едно“. Изберете мантрата, която най-добре подпомага вътрешната ви тишина. Мо­жете да си изберете дори думата „тишина“. Подобна мантра няма да прекъсне незабавно потока от мисли. По този начин можете все повече да оставяте вът­решното говорене и да се връщате обратно към ду­мата си. Скоро ще разберете, че така не само подсилвате вътрешното си спокойствие, но и ще се нау­чите да медитирате от само себе си.

Един ден в седмицата (най-добре в неделя) можете да почивате истински и напълно съзнателно. Пре­върнете неделята в ден на покой: без телевизия, му­зика, компютър. Нека всичко около вас остане тихо. В този ден говорете колкото се може по-малко. За мнозина този опит с редовния ден на покой предс­тавлява обрат по пътя към себе си, към самоуваже­нието и обновлението си. В този ден ще усетите си­лата на тишината, успокояващото й въздействие. С времето ще разберете, че медитацията не е особена техника, а особен начин на живот. Сега неделята ви ще се превърне в живот в медитация.

Деня за покой можете да разширите в уикенд за покой, в седмица на покой. Може би този опит ще ви накара да прекарате известно време (например през отпуската) в християнски или будистки манастир. Или да се оттеглите в център за медитация.

Накрая бихте могли съзнателно да планирате отпуска в покой сред природата, оттегляйки се напълно от шума на цивилизацията.

 

Откъс от книгата на Курт Тепервайн „Самоизцеление – здраве чрез правилно мислене“

 


Подобни статии:

Любопитно- Стилиста на "Клюкарката" създаде линия чорапогащи
Красивo означава вкусно: диети за коса
Модни тенденции през пролетта на 2012 при звездите
Правилата на Коко Шанел за малката черна рокля

Напиши коментар