В сянката на хубавите пури…


 

“В сянката на хубавите пури открай време стоят две неща – подходящата напитка и добрата компания“ – твърди сомилиерът Таньо Шишков.
– Според традицията пура без ром не върви. Все още ли е така?
– Така беше наистина. Но в днешно време ромът може да бъде заместен и с други питиета: като коняк например, бренди, дори и с уиски. Аз лично обичам да пуша пурите си с уиски, защото обикновено избирам по-малки пури, по-нежни и уискито се съчетава чудесно с тях.  Ако обаче пушим една класическа убийствена кубинска пура,  тя трябва да бъде съчетана непременно с ром и то не какъв да е , а поне 15 годишен.
 Днес се срещат и хора, които пушат пура, докато пият кафе. Дори казват, че и капката мляко в кафето може да изиграе някаква роля в усещането за вкуса на пурата, която пушим.
 -Капката мляко в кафето по-скоро ще промени силата на вкусовите рецептори спряма кафето, а това пък то от своя страна ще промени и вкуса на пурата. Капката мляко в кафето не е най-важно в случая. По- важно е например вида на кафето – ако е експресо, пурата ще трябва да бъде подходяща за неговия вкус.
– Има ли подходящо време за пушене на пури?
– При пурите няма определен часови ред. Има пури, с които можем да започнем сутринта –мини “Панателас” е подходяща за такова начало. Тя е пура с много малък размер и е подходяща за сутрешното кафе, с което стартираме деня си. Дабъл “Панателас” е подходяща за след обяд, а с една “Коронас” след вечеря вече можем да затворим цикъла на деня. Истинският пушач на пури задължително си има една дейли/дневна/ кутия за пури, в която обикновено си нарежда 3-4 от любимите пури за различните части от деня и така поддържа ниво, навици и самочувствие.
– Според кубинците истинското удоволствие от пурата усещаш само, ако я пушиш седнал. Европейците възприеха ли това правило или не?
– Тук в Европа се смята, че пурата трябва да се пуше така, че да ти е удобно чиста физичиски, защото удоволствието, което изпитваш е чисто емоционално и то няма да бъде пълно, ако пушиш пурата си в неудобна поза. С една дума и тук етикетът се е разчупил – може да си прав, може да си седнал, може да се движиш, докато пушиш – зависи от ситуацията, от хората и от мястото, на което се намираш. Но пак казвам, важното в случая е да се чувстваш освободен и добре, а не да робуваш на разни пози и задължителен етикет.
– Пурата по-добра ли е от цигарата или е по-луксозна, по-хай от нея?
– Пурата е по-подходяща от цигарата, защото е много по-безвредна / димът от пурата не се гълта – само се завърта из устата и се издухва навън/, пък и удоволствието от нея е по-продължително и по изискано.
– Колко дълго може да се пуши една пура?
– Зависи от размера й. Но вероятно Вие ме питате има ли трикове за по-дълго или по-кратко изпушване на една пура. Има и всеки ги научава в процеса на пушенето. Една пура можеш да я пушиш един час, можеш да я пушиш и два часа. Когато човек е в настроение пуши бавно, наслаждава се на всяко дръпване, превърта дима до небцето си няколко пъти и иска да долови всеки аромат, който идва от пурата и да го задържи по-дълго време. После отпива от напитката … и пак дръпва. То си е изкуство – изкуство на удоволствието.

 

 


Подобни статии:

Остров Бали - перлата на Индонезия
Перлата на Босфора - Four Seasons Hotel Istanbul
Rumour Has It / Someone Like You
Марокански стил в интериора

Напиши коментар