Днес с първа пролет празнуваме световния ден на поезията


Днес е Световният ден на поезията. Датата се отбелязва от 1999 г. по инициатива на ЮНЕСКО.

Целта на този празник е да популяризира писането на поезия, публикуването й и четенето й пред публика по света. Презумпцията е, че поезията е “за всеки жив читател и за всеки жив поет”.

Дори да не сте опитвали никога до сега да пишете поезия днес е денят – не защото е избран за Световен ден, а защото може да бъде вашия ден. Ако опитате може да откриете, че именно този ден ще видите изход от тунела на проблемите, защото когато човек пише, особено поезия, има възможността да погледне на света от друга перспектива, да си направи една само терапия на чувствата, да си изясни къде е, какво чувства и какво би искал от себе си и живота. Да открие истинската си ценност и смисъл в живота.

Досега са ни втълпявали, че писането е само за богоизбрани и това е вярно, защото всеки е избран от Бога – всеки има право да твори, всеки има право на мнение, което открито да изрази. Всеки има право да открие красивото в света и в себе си, всеки има правото и задължението да направи света и себе си по-красиви и по-добри. Затова пишете днес – излейте себе си в лист хартия. Ако щадите природата може да пренаредите света и през клавиатурата. Оставете мислите ви да бягат по листа, оставете чувствата ви да шарят по клавишите и няма начин да не откриете, че има живот и отвъд купчината неизмити чинии, отвъд забележките на навъсения шеф, отвъд проблемите, а това е паралелният свят на изкуството.

Колко освежаващо е да се потопяваме по-често в него, колко по-извисяващо. Пишейки ние ставаме по-добри, защото думите имат невероятна сила да изцеляват, да възраждат и да изграждат.

Възползвайте се от това човешко право и творете поезия в деня на Световната поезия.


Подобни статии:

Ан Хатауей се подстрига като "момче"
Уилям и Катрин на гала вечеря
Почина Уго Чавес
Лора Крумова роди момченце тази нощ

Напиши коментар