Аюрведа : древна индийска система за грижа за здравето


Аюрведа е древна индийска система за грижа за здравето. Самата дума се превежда грубо като „знание за живота“ (от ?yus на санскрит- „живот“ или „житейски принцип“ – и veda, което се отнася до система на знание). Принципите на Аюрведа са насочени към опазване на живота — здравословни навици и терапия не само на тялото, но и на психиката, взаимоотношенията и духа.

Самите древни индийски практики са на практика загубени. В наши дни, в развитите държави (най-вече в САЩ) т.нар. „Аюрведа“ се разпространява като форма на алтернативна медицина. Тази практика е започната от Махариши Мажеш Йоги, а най-много за нейното разпространение е направил   Дийпак Чопра. По подвеждащ начин Чопра представя Аюрведата на Махариши като продължение на древноиндийската Аюрведа и е впрегнал сложна търговска организация в разпространяването на идеите и продажбата на книгите. Тезите на Чопра не издържат научна проверка  и, макар и аюрведата на Махариши да се основава на билкови храни и диети, в САЩ са докладвани няколко отделни случая на натравяне с олово, съдържащо се в аюрведични приготовления.

Всеки един от нас знае, че трябва да поддържа тялото си здраво, за да избегне болестите. Сигурно не много от вас

знаят нещо за Аюрведа диета и как тя поддържа хората здрави.

Аюрведа е древно 5000 годишно учение, тя третира всяка отделна част от тялото като уникален орган и предлага уникална диета, билки и други средства за защита. Аюрведа предоставя ръководство за здравословен начин на живот и е предназначена за предотвратяване на заболявания като сърдечно-съдови заболявания, хипертония и артрит. Аюрведа смята, че с  наднормено  или поднормено тегло човек човек е по-податлив на заболявания. За да се предотврати такова нещо, тя препоръчва уникална диета наречена Аюрведа диета подходяща за психо-физиологичните нужди на  тялото  на човека. Уникалната диета ще помогне на тялото да запази  здравословното си състояние при оптимално тегло. Опитайте с поддържането на редовни часове за хранене и баланс. Неконтролираните  навици на хранене допринасят  за увеличаване на теглото, което трябва да избягвате. Също така трябва да се научите как да съчетавате  правилните комбинации от храни. Хранене с  несъвместими хранителни продукти в едно и също време  забавя храносмилането , което от своя страна води до затлъстяване. Заедно с други здравни Аюрведа съвети, след Аюрведа диета вашето здраве ще бъде на върха. Ето някои основни съвета:

* Винаги започвайте деня си с чаша топла вода.

* Избягвайте да ядете сурови зеленчуци и сурови храни и разбира се избегне прегаряне, както и употребата на джинджифил.

* Използвайте  кимион в рецептите за подпомагане на храносмилането.

* Не пийте студена вода преди, по време и след хранене.

* Правете си 1-2 пъти седмично масаж със сусамово масло.

* Направете ежедневния си график и го следвайте стриктно.

* Въведете медитация и йога упражнения в ежедневието си, ако не сте го направили вече.

Съобразете вашата Аюрведа диета със сезонните  растения, храни и масла, които ще засилят обмяната на веществата и ще гарантират  правилното храносмилане. След като сте готови с плана за подходящата за вас Аюрведа диета, можете да го използвате, за да поддържате доброто си здраве.

 


Подобни статии:

Salvatore Ferragamo пролет -лято 2012
МОДА:Дантелата - звездният тренд на 2012
Вълшебствата на лимона
Прически 2012 в ретро стил

Напиши коментар