Лазаровден ден носи здраве и дълголетие


Днес празнуваме Лазаровден или Лазарница – християнският празник, кръстен на Свети Лазар. Както казва Новият Завет, Лазар e ученик на Христос и брат на Мартa и Мария-Магдалина. Него Исус извежда от гроба и възвръща към живот. Лазар живее още 30 години и умира като епископ на гр. Китон /Кипър/. Името на светеца остава като символ на здраве и дълголетие.

Днес по традиция се откъсват върбови клони, които утре се освещават в църква и които красят вратите на домовете на Връбница или Цветница.

Според традицията младите жени трябва да наберат цветя за венците, които ще оплетат за празника Цветница. Момите- „лазарки“се събират в дома на една от тях. После, облечени в традиционни фолклорни носии, обикалят къщите из селото или града, пеят обредни лазарски песни и благославят за здраве, щастие и берекет. Стопанинът на дома ги дарява с яйца, плодове и дребни подаръци.
В миналото на Лазаровден момците от селото са поисквали ръката на своята избраница. Вярвало се е, че мома, която не е лазарувала, не може да се омъжи. Затова е било задължително всяко момиче от селото да лазарува.

Според вярванията на Цветница (Връбница), празник на следващия ден-неделя, „разпускат, пущат умрелите“ от гробовете. За да засвидетелствуват почитта си към тях, устройва се Лазарската задушница. В навечерието на Лазаровден жените ходят на гробището, прекадяват и поливат с вино гробовете на своите близки и раздават за душите им рангелов кравай, господева прусура (просфорка-малки пшенични хлебчета), куча (варено жито) и стомни с вода. Освен раздаването на обредни храни, вярването за разпускане на мъртвите, поражда обичая от палене на огън по гробовете, наречен „греене на покойниците“.


Подобни статии:

Кубрат Пулев стана световен шампион при професионалистите
На Брус Уилис му се роди четвърта дъщеря
Марая Кери отпразнува рождения ден на децата си в Париж
Иван и Ирина отказали участие във "ВИП Брадър" , но защо..

Напиши коментар