Адолф Хитлер:загадка или чудовище


Адолф Хитлер  е политик, канцлер на Германия  от 1933 и фюрер  и райхсканцлер  от 1934до смъртта си; лидер на   Националсоциалистическата германска работническа партия.

Семейството на Хитлер произхожда от областта Валдифиртел  в северната част на Австрия . Неговият баща, Алоис Хитлер, е незаконнороден и до тридесет и деветата си година носи фамилията на майка си, Шикългрубер (фонетично коректна транслитерация: „Шиклгрубер“). В свидетелството му за раждане не е посочен баща, което предизвиква спорове за произхода му. През 30-те години Уилям Патрик Хитлер, племенник на Адолф Хитлер, се опитва да го изнудва със сведения за родословието му. По този повод  Ханс Франк , виден юрист от Националсоциалистическата партия, провежда разследване и по-късно твърди, че е открил писма, според които майката на Алоис Хитлер е работила като прислужница при еврейско семейство в Грац, и деветнадесетгодишен член на семейството, Леополд Франкенбергер, е неговият баща. Тази хипотеза не се потвърждава от други доказателства, освен твърденията на Ханс Франк, а и самият Франк е заявявал, че чистият арийски произход на Адолф Хитлер е очевиден. Твърденията на Франк са приемани от мнозина през 50-те години, но през 90-те са поставени под сериозни съмнения от много историци.Британският историк  Иън Къроуш отхвърля теорията като клевета, съчинена от противници на Хитлер, и отбелязва, че евреите са изселени от Грац през 15 век и заселването им в града е разрешено отново едва след раждането на Алоис Хитлер. През 2010 г. обаче излиза генетично изследване, което отново подхранва съмнението за еврейска връзка в потеклото на Фюрера.

Хитлер е ветеран от Първата световна война  и е награден с военни отличия. След това ръководи партията на националсоциалистите във  Вахмарска Германия. След като прави неуспешен опит за преврат  и прекарва по-малко от година в затвора, Хитлер получава подкрепа за своята националистическа, антисемитска и антикомунистическа реторика. Националсоциалистите екзекутират много от своите опоненти, преструктурират държавната икономика, модернизират войската и установяват тоталитарната националистическа диктатура. Във външната политика Хитлер се стреми към завладяването на   Lebensraum – Жизнено пространство.

След инвазията в Полша на силите на Вермахта (Септември 1929), Великобритания и Франция обявяват война на Германия, което води до избухването на Втората световна  война в Европа. Страните от Оста окупират по-голямата част от континентална Европа, както и части от Азия  и Африка, преди да понесат военно поражение от Антихитлеристката коалиция. Към 1945 г. Германия вече е в развалини. През последните дни от войната, когато Червената армия  настъпва към Берлин, Хитлер се жени за Ева Браун. След по-малко от 24 часа двамата се самоубиват във  фюрербункера.

Това бе леко представяне на Хитлер, сега обаче ще се опитаме да направим психологически профил на фюрера.

ЦРУ още го е нямало, както и цялата общност на американските специални служби, ориентирани към чужбина. Имало е само малкото като щат и правомощия Управление на стратегическите служби (от което по-късно ще се роди ЦРУ), създадено през 1942 г., с шеф Уилям Донован. През 1943 г. той привлича психоаналитика Уолтър Лангер, професор от Харвард, да направи оценка на Хитлер от психологическа и психоаналитична гледна точка, както и на начина, по който той води германския народ:

„Ние имаме нужда от реалистична оценка на ситуацията с Германия. Щом Хитлер държи всичко в ръцете си, какъв тип човек е той? Какви са амбициите му? Как го възприемат германците? С какво би искал да го свързват? Какъв е неговият произход и минало? И най-вече, искаме да знаем как се справя с това, което го изкарва от релси? Също така, трябва да знаем какво може да направи, ако нещата се обърнат срещу него.“

Лангер се заема сериозно със задачата. Суровият резултат са 11 000 страници извлечения от трудове и речи на Хитлер, както и от интервюта и публикации на хора, които го познават. Те са приложени като“Източници за Хитлер“ към крайния психологически профил с прогнози за бъдещото му поведение. И макар впоследствие немалко от аналитичните му обяснения са оспорвани, той се оказва удивително точен в прогнозите, според които:

Хитлер се потапя в бездните на лудостта и или ще инсценира убийството си (което ще реаълизира мита за предадения герой); или ще се затвори и ще се самоубие ефектно.

Сега психологическото профилиране на чуждестранни политически лидери, представляващи интерес за външната политика на САЩ е нормална практика в ЦРУ, но резултатите естествено са секретни. Профилът на Хитлер стана публичен 50 години след написванвето му (следователно Путиновия ние с вас няма да дочакаме 😉 Но за него – по-късно)Най-интересните за широката публика части от профила (сиреч жълтите) са свързани със сексуалните проблеми на фюрера – импотентността и хомосексуализма му (латентен или реализиран).


Подобни статии:

Историята на Великденското яйце
Американска конспирация
17 години след убийството на Васил Илиев
Никос Казандзакис или Зорба гъркът

Напиши коментар