Разпети петък 13


Днес е разпети петък. Днес не се работи, не само защото е петък 13ти. Днес Христос е извървял по последния си път към Голгота, носейки тежкия кръст и готов да стане изкупителна жертва за греховете човешки.

От 2010 г. с решение на правителството в България денят е неработен. Във всички епархии на Българската православна църква сутринта се отслужват Царски часове и Вечерня, като в центъра на храма се изнася Светата Плащаница. Обикновено тя се поставя на маса и православните християни минават под нея за здраве, като получават след това от ръката на свещеника стръкче здравец. Вечерта се извършва Опелото Христово.

На Велики петък Исус е погребан в каменен саркофаг в пещера, пред която поставят стража и огромен камък на входа. На този ден в храмовете се извършва неговото опело. На утринната служба се четат дванадесет откъса от Евангелието, които разказват за страстите (от църковнославянски – страданията) на Исус Христос. По време на богослужението вярващите държат в ръце запалени свещи, символизиращи величието на Спасителя по време на страданията му и духовното бодърстване на християните.


Подобни статии:

Краткотрайната музикална игра: Шиниъд О `Конър се развежда
Гаджето на Мадона и направи предложение?
Карл Лагерфелд се снима в клип на Snoop Dogg
Цеца Величкович разтресе „Арена Армеец" с най- емоционалния си концерт

Напиши коментар