Днес е Великден


Притежателят на яйцето борец ще бъде здрав цяла година

Днес е Великден(Възкресение Христово, Пасха).Великден е първият и най-големият от празниците на новозаветната църква. Това е денят, в който християните празнуват възкресението на сина Божи Иисус Христос. Със смъртта Си Христос е изкупил греховете на човечеството, а с възкресението Си дал надежда за живот след смъртта.

В християнската религия на Възкресение Христово (Великден) се чества възкръсването на Исус Христос на третия ден, след като е разпънат на кръст и погребан. Празната гробница е видяна от жените мироносици, посетили гроба. Иисус Христос се явява на Мария Магдалена и на апостолите.
Измина Страстната седмица, която се празнува три дни. Вечерта преди полунощ в събота се отслужва тържествено богослужение, всички светлини в храма се изгасяват и малко преди полунощ свещеникът изнася запален трисвещник, а после от него всички присъстващи палят своите свещи (които по традиция носят по домовете си).
Точно в полунощ и извън храма при биене на камбаните свещеникът обявява Възкресението с думите „Христос Воскресе“. При обявяването на Възкресението се пее празничният тропар и се обикаля кръстопоклонно иконата на Въскресението. Хората влизат с песнопения в храма, за да се извърши литургията на празника.
На Великден се ядат обредни козунаци, разноцветни яйца и агнешко. Според поверието този, чието яйце остане здраво след чукането, ще е най-здрав през годината.


Подобни статии:

Слави се ожени тайно
Чарлийз Терон си осинови момченце
Мария Илиева в борба за най-добра изпълнителка на Балканите
Карл Лагерфелд разкритикува прическа на Мишел Обама

Напиши коментар