Днес от този свят си отиде актьора Наум Шопов


На 81-годишна възраст почина големият български актьор Наум Шопов, предаде БТА.

Със снимка на актьора и текст In Memoriam официалната страница на Народния театър „Иван Вазов“ също потвърди тъжната вест.

Актьорът е починал днес, 18 април, в Правителствена болница, където е постъпил преди три дни заради проблеми със сърцето.

Роденият на 27 юли 1930 г. Наум Шопов често е определян като един от най-загадъчните и чувствителни актьори в българския театър и кино. Играл в над 30 филма, между които „Крадецът на праскови“, „Цар и генерал“, „Вилна зона“, „Топло“.

Той започва театралната си кариера в Старозагорския театър като стажант. Без завършено средно образование и поради политическа неблагонадеждност остава извън театралната институция ВИТИЗ. Наум Шопов успява да се наложи на сцената и през 1958 г. е поканен за актьор към трупата на Военния театър в София.

Играл четири пъти Ленин, актьорът остава в съзнанието на публиката с ролите си в „Коварство и любов“, „Животът е сън“, както и в „Делото Дантон“ през 1978 г. на Анджей Вайда.

През 1966 г. режисьорът Крикор Азарян дебютира в Театър 199 с „Дневникът на един луд“ на Гогол и с огромни притеснения и респект кани вече нашумелия Наум Шопов за своето представление.


Подобни статии:

Книгата "Жаклин Кенеди: История за живота на Джон Ф. Кенеди"
13-годишната сестра на Кейт Мос стана модел
Aнн-Джи водеща с нов цвят на косата
Риана си свали горнището на банския (Снимки)

Напиши коментар