Малки хитрини за добра домакиня


Вероятно много от вас прекарват часове в почистване на дома си. И вероятно докато го правят, тайничко си мечтаят за бързи и ефективни методи, които да им спестят време и усилия. Е, с няколко изненадващи хитрини можете да го постигнете.
Хитрини от кухнята за ефективно почистване
Всички знаят колко важно е основното почистване на дома. За да бъде жилището ви приветливо и уютно, поне веднъж на две седмици трябва да запретвате ръкави и въоръжени с всевъзможни препарати, да обхождате всяко ъгълче във всяка стая. Но в случай, че сте забравили да купите определено почистващо средство или пък не можете да се справите с някои упорити замърсявания (ръжда, загоряло, мухъл, налепи), не бързайте да се отчайвате. В кухненските си шкафове със сигурност имате всичко, от което се нуждаете. Остава само да знаете как да го използвате.

1.Лимони – тези цитруси са познати преди всичко като домашно козметично средство. Но природата се е погрижила да ги дари с повече полезни качества. Лимонената киселина ефективно отстранява мръсотията и ръждата, а примесена със сол върши чудеса.

* За да изчистите кухненските повърхности, потопете половинката на един лимон в сода за хляб и натъркайте желаното място (стига да не са от мрамор или неръждаема стомана, защото ще потъмнеят). Забършете с мокра кърпа и подсушете.

* Ако искате да отстраните храната, останала върху дъските от светло дърво и от пластмаса, изтискайте върху тях сока на един лимон, изтъркайте повърхността с четка и оставете да престои около 20 мин. преди да я изплакнете.

* За да стане бялото пране още по-бяло, прибавете към водата за изплакване половин чаша лимонов сок.

2.Оцет – силната му киселинност го прави шампион сред естествените почистващи средства на дома. Оцетът премахва упорити тъмни петна върху метални повърхности, засъхнала пяна и какво ли още не. Идеално почиства вътрешността на домакинските уреди.

* За да отпушите кафеварката, изсипете равни количества оцет и вода в резервоара и включете да се изтича в каната. Когато разтворът остане наполовина, изключете и оставете така за около час. Включете отново да се изтече и остатъкът, след което направете няколко цикъла с чиста вода.

* За да дезинфекцирате миялната машина, изсипете в резервоара половин чаша оцет (или сложете на най-долната решетка купичка с оцет) и я пуснете да работи празна.

* За да изчистите всякакви подови повърхности (с изключение на мрамор и дърво) прибавете ? чаша оцет към кофа с топла вода. За прозорците направете смес от ? чаша оцет, 2 чаши вода и няколко капки почистващ препарат. Най-добре ще е да изсипете разтвора в шише с пулверизатор. След като напръскате стъклото го подсушете с вестници.

3.Сода за хляб (сода бикарбонат) – това е идеалното средство за борба с неприятните миризми в дома. Освен това разяжда загорелите налепи и утайките и заличава пастелните рисунки по стените (в случай, че имате малък разбойник, който развива творческите си умения).
Хитрини от кухнята за ефективно почистване

* За да почистите прибори със засъхнала мазнина, натопете четка с твърд косъм в сода за хляб и натъркайте мръсните места.

* Мръсните и загорели съдове потопете в смес от една доза сода за хляб с две дози вода. Оставете да престоят няколко часа, след което изтъркайте с гъба и изплакнете. Същото можете да направите и с налепите около котлоните на готварската печка.

4.Бял хляб – почиства от прах картини, рисувани с маслени бои. Нежно прокарайте филия хляб по повърхността на платното. Тя ще обере прахта и налепите.

5.Кетчуп – отстранява мръсните отлагания по медните и месинговите съдове. Изстискайте малко кетчуп върху мека кърпа и изтъркайте желаните прибори. За минути ще си върнат естествения цвят. Изплакнете с топла вода и подсушете.

6.Ориз – много удобен за почистване на дълбоки вази и бутилки с тънко гърло. Напълнете ? от съда с топла вода и прибавете една супена лъжица суров ориз. Запушете с ръка отвора и разтръскайте силно и енергично. Изсипете и изплакнете.

7.Газирана вода – ще накара неръждаемото покритие на кухненската мивка да заблести и ще заличи (поне видимо) наранените участъци. Измийте с кърпа, напоена с газирана вода и повторете със суха.
Хитрини от кухнята за ефективно почистване
Знаете ли, че…

8. Бебешкото козметично олио полира хромираните повърхности. Само една капка върху чисто парцалче ще накара всички кранове и дръжки да заблестят.

9. Мопът може да реши проблемът с паяжините. Върху миещия му край закрепете с ластици една микрофибърна кърпа (може и навлажнена). С помощта на телескопичната дръжка ще достигнете и най-неудобните ъгълчета на стаята.

10. Пастата за зъби почиства надрасканата повърхност на дисковете. Изстискайте съвсем малка капка паста за зъби (но не гел) върху памучен тампон. С него започнете да чистите диска в права линия от центъра към периферията и върху драскотините. Изплакнете с вода.

11. Вилицата за хранене ще ви помогне да се отървете от неприятните следи, които тежките мебели оставят върху килима ви. Със зъбците нежно разрошете сплесканите местенца – ще успеете лесно да подредите влакната в естествената им позиция.


Подобни статии:

Книгата "Жаклин Кенеди: История за живота на Джон Ф. Кенеди"
МОДА:Абсолютният фаворит през Седмицата на модата в Ню Йорк - Марк Джейкъбс
Ароматерапия за дома
Започни деня с усмивка

Напиши коментар