На 24 април е патентован ципа


Гидеон Съндбек (Gideon Sundback) е личността, на която Google отдава почит на 24 април 2012 година със Zipper Doodle по повод 132 години от рождението на американския инженер от шведски произход.

Гидеон Съндбек (Otto Fredrik Gideon Sundback) е роден на 24 април 1880 година в Швеция в семейството на заможен фермер. След като завършва образованието си в Германия, през 1905 година Съндбек емигрира в Съединените американски щати.

Всъщност първият прототип на циповете (т. нар. zipper) датира от 1893 година и е дело на американеца Уиткомб Джъдсън (Whitcomb Judson), но по това време новот устройство било все още твърде сложно и поради този факт – ненадежно.

След редица рекламации и на ръба на банкрута, Джъдсън привлича за свои бизнес партньори Гари Ерл и Луис Уокър, който от своя страна наема за главен инженер именно Гидеон Съндбек.

В продължение на няколко години Гидеон Съндбек разработва чисто нов модел на цип и оптимизира технологията на производствения му процес.

На 29 април 1913 година Гидеон Съндбек го патентова под името zipper. Първоначално бизнесът не се развива много успешно, тъй като редица производители не искат да рискуват с иновативната технология, поради сложния й процес на изработка, но с времето новият подход все пак се оказва надежден и към 1923 година изобретението получава широко разпространение в целия свят.

Както е известно, ципът е вид механично закопчаване, предназначенно за бързо съединяване или разделяне на две части, обичайно от плат. Състои се от две текстилни ленти, на които в шахматен ред са закрепени пластмасови или метални зъбци. Съединяването или разделянето се извършва от плъзгач (слайдер), движещ се между текстилните ленти.


Подобни статии:

Бившата съпруга на Саркози, посети Карла Бруни
Киро Скалата и Анн Джи празнуваха в Благоевград
Не е порно, но е предизвикателно: Марк Джейкъбс отпразнува рождения си ден с ново гадже
Уилям и Катрин на гала вечеря

Напиши коментар