Празниците са опасен повод за преяждане и препиване!


Чакаме празниците, за да се видим с приятели и роднини, като че ли в тези дни залагаме на годишното си настроение. Празниците за нас са повод за преяждане и преливане. Друг е въпросът с какво от­рупваме трапезата си. Може след това да погладуваме, но на Великден и Коледа ще подредим хубава трапеза. Може да не е агнешко, но ще опечем пиле, ще купим ракия и вино. Ако проследим традициите на западните народи, някои излизат на пикник, други си подаряват шоколадови зайчета, но не седят на трапези 2-3 дни наред. Нашата традиция е именно тази, фамилията да се събере и да пируваме. Тук остава наблюдението, че се увличаме в преяждане. След това дълго време не можем да възстановим килограмите си. Качваме по 3-4 кг за няколко дни, заседяваме се, тъпчем се с какво ли не.

Това е шоково за цялата храносмилателна система, както и за обмяната на ве­ществата в организма. По принцип в режим на свръхработа всеки орган и система са поставени в РИСК ОТ ВЪЗНИКВАНЕ НА ЗДРАВЕН ПРОБЛЕМ. Когато пренатоварим хра­носмилателната система – стомах, черва, принуждаваме панкреаса да излива много храносмилателни сокове, за да се справи със смилането на различните хранителни вещества. Великденската трапеза е разнообразен на­бор от храни, които ядем безразборно поне няколко дни. Тази храна трябва да се обработи след това, което натоварва всички храносми­лателни жлези. Храната се резорбира като безцветна течност, За да станат месото и козунакът в такава течност, сами разбирате каква сери­озна работа се изисква от нашите органи. Това създава риск от възникване на възпа­лителни процеси
Какви могат да бъ­дат тези възпалителни процеси?

-Гастрит, гастродуоденит – възпаление на лигавицата на дванадесетопръстника, възпаление на червата или панкреатит, който е свързан със сериозен риск от смърт. Често има и възпаление на жлъчката, тъй като тя е отго­ворна за преработването на мазнините, поети с храната. Агнешкото е тлъстичко, а ние обичаме и вътрешностите на агънцето, които са богати на мазнини, натриглицериди, на холестерол.
Свръхколичеството и комбинацията от много храни са рискови за здравето ни. Затова винаги , когато сме на празнична тра­пеза, храната да се сервира и отсервира поетапно. Хубаво е да се започне с пролетна салата, зелен лук, репички. Така се АКТИВИРА ПЕРИСТАЛТИКАТА НА ЧЕРВАТА, която ще допринесе следва­щите порции храни, които ще приемем, да се придвижат по-бързо из 8-метровите ни черва. Така ще облекчим тяхната работа. Ние със си­гурност ще отидем и към наздравиците, поради което е добре със салатата да има белтъчни ястия – млечна салата, сирена, месни де­ликатеси, яйца. Обилните трапези са особено опасни за хората, които са спазили целия Великденски пост. В такъв случай организмът не е отделял тези ензими 40 дни, необходими за преработва­нето на мазни храни.
Добре е основното ястие да се поднесе поне половин час след предястието, за да има време храната да се етажира в червата. Месото в основното ястие е хубаво да бъде обилно гарнирано със зеленчукови гарнитури – не картофи или ориз, а зелени листни зеленчуци, моркови. Разликата в натоварването на храносмилателната сис­тема е огромна, тъй като водносъдържимите зеленчуци не изискват голямо усилие от организма за преработването им. Това е моята препоръка, всеки сам си преценява. Допълнително е хубаво да се наблегне на много салати. Усещането за ситост се появява чак 30 минути след реалното засищане на организма, тъй като тогава стига сигналът по кръвообра­щението до центъра на глада и на насищането в мозъка. Докато се получи усещането за ситост, вече ще имаме болка в стомаха. Забравихме и десерта – торти, кексчета и т.н. Нека хората да ядат, но това да става поетапно, с почивки. Също е важно да не се смесва алкохолът, което натоварва и направо шокира черния дроб и задстомашната жлеза.

Ако възникнат стомашен дискомфорт и болки, ПЪРВАТА РЕАКЦИЯ Е ЧОВЕК ДА СПРЕ ХРАНЕНЕТО. Пият се много билкови чайове – от жълт кантарион, кимион, див копър и копър, джоджен, мента, лайка. След това се хапва само пасирана зеленчукова супа, варени картофи със сирене, овесени ядки (сварени) или ориз. След 2-3 дни покой за стомаха по този режим, в храната може да се включат извара, кисело мляко, жълтък на яйце, бяло пилешко месо и риба. Чак седмица по-късно ще бъдем възстановени от стомашната криза. През цялото време трябва да се приемат мно­го плодови и зеленчукови пресни сокове. Черният дроб след пренатоварване трябва да се къпе в захари, за да възстанови гликогена си и да живне. Може да се приема на гладно комбинация от 1 супена лъжица лимон, мед и зехтин, за да прочистим и жлъчните пътища.


Подобни статии:

Нови подробности за развод на Ким Кардашиан: тя все още обича бившето си гадже
Опасно близо с Хавиер Бардем
Семеен уикенд:Дженифър Лопес с децата на плажа
Златният часовник , продаден за 24 милиона $ , се оказа прокълнат!

Напиши коментар