Американските служби публикуваха интересни документи на Бин Ладен


Само след няколко часа целият свят ще може да разбере какви са били последните думи на страховития лидер на Ал Кайда Осама Бин Ладен, предаде AP.

Центърът за борба с тероризма в САЩ публикува онлайн документи, които касят терориста и организацията му и които са попаднали в ръцете на американците след операцията срещу Бин Ладен  преди една година.

Според Джон Бренън, главен съветник по въпросите на сигурността към Белия дом, последните думи на Бин Ладен потвърждават, че след смъртта му Съединените щати могат да се чувстват в по-голяма безопасност. Бренън казва още, че Бин Ладен е изразил опасения, че лидерите на Ал Кайда биват залавяни и убивани твърде бързо от САЩ, което носи опасност за съществуването на Ал Кайда.

От документите става ясно, че Бин Ладен е имал впечатляващо влияние върху последователите си, но фактът, че беше принуден да се крие в продължение на много години, е намалил авторитета му. Това е довело до неизпълнение на преки негови заповеди от полеви командири на клетки на Ал Кайда, става ясно от информацията.

В едно от писмата си обаче Бин Ладен се заклева да отмъсти за инвазията в Афганистан, като уверява един от заместниците си, че САЩ няма финансовия ресурс да се задържи дълго в азиатската държава.

В друго писмо терористът сравнява САЩ и по-напредничавите режими в Арабския свят, които счита за врагове. Бин Ладен счита, че САЩ е по-важният противник и че ако Аллах е на страната на Ал Кайда, главата на САЩ ще бъде отрязана. Това може да стане с убийството на Обама, като лидерът на Ал Кайда счита, че вицепрезидентът на САЩ Джо Байдън е тотално неподготвен да поеме управлението на САЩ и съответно премахването на Обама ще доведе до тотална управленска криза.

Интересни са и размислите на Бин Ладен за медиите и по какъв начин може да разпраща посланията си към широката публика. В крайна сметка той казва, че не може да се разчита на американските медии, като сочи Fox News за особено пристрастен телевизионен канал.


Подобни статии:

Кубрат Пулев стана световен шампион при професионалистите
Почина големият режисьор Иван Андонов
КЛЮКИ:Виж те как поддържа форма първата дама на Америка
КЛЮКИ:Днес в Ню Джърси бе погребана Уитни Хюстън

Напиши коментар