17 години след убийството на Васил Илиев


17 години след едно от най-разтърсващите убийства в мутренската история все още не са открити килърите на Васил Илиев. Версията, че те са платени от конкурентната тогава групировка СИК, отпадна. Не се потвърждава и другата теория на следователя Деньо Терзийски, който смята, че стрелците са пратени от сръбски мафиоти от Земунския клан, зад които стои Сретен Йосич…

Зелена, овехтяла и прашасала папка с материалите по делото за убийството на боса на ВИС, до която “ШОУ” се добра, съдържа потресаващи разкази на свидетели и хора от кръга на Васил Илиев. Ето какво се е случило минута по минута на фаталния за Главния 25 април 1995 година.

Прокълнат автомобил носи лош късмет на Васил Илиев. Босът на ВИС намира смъртта си в чисто нов Mercedes-Benz SL 500 Rodstar. Купува колата от Филип Найденов – Фатик. Луксозната придобивка е с номер 9988. На 25 април 1995 г. Главния подкарва новата си “играчка” за първи път. Няколко часа по-късно е застрелян. След смъртта му автомобилът е продаден. Следващият собственик на мерцедеса загива в катастрофа две години след покупката…

Рано сутринта във фаталния ден Васил Илиев е в прекрасно настроение. Разпорежда се бодигардовете му да откарат в КАТ новата му кола. Излиза от апартамента в столичния кв. “Дружба”, където живее заедно с приятелката си Кристина Мицева. По онова време тя е само на 21 години. Двамата започват връзка, след като Главния къса със сервитьорката Елмира, заради която пък се развежда със съпругата си Мариета. В онзи ден Кристина е болна. Двамата се уговарят Васил да се отбие отново при нея и да й донесе сок и лекарства. Оттам нататък графикът на Илиев е сгъстен.

Отбива се в Парк-хотел “Москва”. Весел е, по нищо не личи да е заплашван. Дори се уговаря с приятели да устрои купон в “Мираж” – щаб-квартирата на ВИС. Вижда се и с Димитър Димитров – Маймуняка (също вече покойник), който завежда ударните бригади на групировката. От показанията на Маймуняка пред следователя става ясно, че двамата са обсъждали проблеми в едно от заведенията на Слънчев Бряг. Димитър Димитров обещава да вземе мерки и да прати свои хора там “да оправят нещата”.

Следобед Васил Илиев решава все пак да се отбие при Кристина отново. Носи й обещания сок и лекарства, тръгва си, като междувременно се обажда по телефона и урежда тя да бъде прегледана от лекар.

Последната среща в живота на висаджийския бос е с политолога Александър Маринов, който в онези години е член на градската организация на БСП.

“Видяхме се като приятели.

Нямаше служебен повод за срещата ни. Познаваме се от много време, заедно сме спортували. Беше в прекрасно настроение. Правехме планове как ще се срещнем отново след няколко дни. Похвали се с колата си. Не мисля, че е предчувствал какво предстои. Не си спомням вече какво си казахме за последно, помня как се усмихна, махна с ръка и тръгна. Беше добър човек, не такъв, какъвто го описват”, разказва за първи път пред “ШОУ” Александър Маринов. Той научава за смъртта на Васил Илиев по телефона. Звъни му приятел и казва: “Чу ли?! Убиха Васко!”

“Знам, че тогава много хора се бяха събрали пред “Мираж”, но аз не отидох, натъжих се. Казах си: “Виждаш се с някого и часове по-късно е мъртъв”, споделя политологът Александър Маринов.

Около 20 ч. Васил Илиев отново е зад кормилото на новия си автомобил. Няма практиката да бъде возен от шофьор, предпочита да кара сам. Зад него пътуват бодигардовете Радостин Бързанов, известен като Радо Слънцето, и Роберто Георгиев. Те карат червен “Сеат Толедо”, за който по-късно ще се окаже, че е краден, с пренабити номера.

Малко преди да стигнат ресторант “Мираж”, където Илиев имал насрочена среща с големия си авер Слави Трифонов, по ул. “Никола Каменов” изскачат килъри и започват стрелба с хърватски пистолет “Заги” по колата на Боса. Той умира, но Мерцедесът се движи по инерция още няколко метра.

Спира, чак когато се удря в ограда. Бодигардовете също чуват пукотевицата, но не успяват да реагират. “Чух как нещо изсвистя, сякаш изпука на предното стъкло. Помислих, че Васил е спукал гума. Видях, че колата измина още няколко метра и спря, но Васил не излизаше. Скочих, след мен Роберто. Видяхме, че главата му виси някак неестествено напред, имаше кръв”, спомня си Радостин Бързанов.

По това време в “Мираж” се подготвят за поредния купон. Вътре е управителят Валери Василев. “Чух как някой крещи. Влетя Роберто, беше блед. Каза: “Убиха Васил!”, пише в показанията си Василев. Той изтичва заедно с бодигардовете обратно до колата, сякаш за да се увери, че казват истината. Щом вижда кървавия труп, звъни в полицията. За секунди на място се изсипват служителите на МВР, начело с Ботьо Ботев, който по това време все още е топ-следовател

“Вече беше започнал да изстива. Трупът от кръста надолу се наклони и се килна назад. Куршумите бяха пръснали мозъка му”,

спомня си Ботев.
За малко в района се мярка и тогавашният вътрешен министър Любомир Начев. Изчаква фоторепортерите, позира и си тръгва. Около “Мираж” настава паника. Прииждат един след друг тъжни и гневни висаджии. Чудят се кой ще се обади на Георги Илиев, за да съобщи, че брат му е мъртъв. Предния ден той е празнувал годишнина от сватбата си с Мая. Рано сутринта е трябвало да пътува за Молдова, но сутринта се успива и се отказва. В показанията си Мая Илиева пише:

“Гледахме телевизия, обади се Валери Василев и каза: “Васил е пострадал, мъртъв е!”
“Аз взех мобифона от ръката й. Отначало Валери ми каза, че са стреляли по брат ми и се е ударил с колата. Попитах го: “Какво е станало, жив ли е?”. Валери тогава отговори, че май не е. Изпаднах в ужасно състояние, веднага се обадих да дойде кола и отидох на мястото. Там вече беше пристигнала полиция”, пише в показанията си Георги Илиев. Той скача в колата и лети към “Мираж”. През това време Мая звъни на приятелката на Васил – Кристина, и й съобщава за смъртта му. Уговарят се да отиде до тях и да я вземе с кола. При Кристина идва и майка й Мария. “Същия ден се чухме с Васил по телефона. Разговаряхме за Кристина, която беше болна. Не знам кой може да е поискал да го убият”, пише родителката на красавицата в показанията си.

Пред “Мираж” дъщеря й изпада в истерия. Едвам я удържат да не отиде до колата, където е трупът на любимия й. Мая Илиева си спомня, че почти през цялото време я държала за ръка.

Викат лекар, който й бие успокоителни.

Това, за което никой не подозира, е че по това време Кристина е свързвала здравословните си неразположения с… бременност. Двамата с Васил се опитвали да си направят дете. Когато започва да повръща и да не се чувства добре, тя мисли, че най-накрая се е получило. Впоследствие все пак се оказва, че е била болна от грип.

Георги Илиев приема тежко смъртта на брат си. Не иска да се вижда с никого. Излиза от “Мираж” и отива в “Дружба”, където е апартаментът на брат му. Сяда в заведение пред блока и се напива от мъка. Сам. “Не искам да си спомням за това. Беше ужасно”, споделя пред “ШОУ” Николай Цветин, когото всички до последно ще смятат за наследника на ВИС, но така и няма да встъпи в тази “ветровита” длъжност. “Васил беше мой приятел, много добър човек и е страшно жалко, че го няма. В онази нощ никой не е очаквал това и никой не беше на себе си”, разказва още Цветин.

Разтърсени са и от редиците на СИК. Според показанията на Красимир Маринов – Големия Маргин, Димитър Джамов и Младен Михалев – Маджо, в онази нощ повечето са се събрали в “Аякс” – базата на СИК. “Научих по телефона. Не знам колко години минаха оттогава, 15 ли? Колко време мина оттогава, не мога да повярвам! Да не му закачаме кокалите на момчето. Имаше си и своите недостатъци, но беше добър човек”, споделя пред репортер на “ШОУ” Димитър Джамов.

В показанията си пред следовател Деньо Терзийски той пише: “В първия момент не повярвах, обадиха ми се и им казах да не си правят майтап. Веднага отидох на мястото, там се беше събрал много народ. Имаше полиция. По някое време пристигна и братът на Васко – Жоро Илиев. Някак успях да отида до колата на Васко – мерцедес кабриолет. Васко беше вътре, на шофьорската седалка, а главата му беше клюмнала.”

“Сламената вдовица”

На погребението на Васил Илиев “вдовицата” Кристина е в челните редици, плътно заобиколена от кортеж с приятелки. В черно е, носи тъмни очила, на моменти губи опора и залита. Никой още не знае, че Кристина ще е една от многото вдовици и разчистването на редиците тепърва започва.

След смъртта на Васил тя си запазва собствеността върху апартамента в “Дружба”, където е живяла заедно с него. Неин остава и лъскавият червен “Фолксваген Голф”. Ремонтираният огромен мезонет до “Японския” се води на негово име. По-късно братът Георги го наследява, но решава да го продаде.

Кристина не претендира за наследство. Доволна е, че е получила и това. Успяла е да запази и красивите златни бижута, с които приживе босът на ВИС я обсипва.

След смъртта на любимия манекенката остава в “семейството”. Започва работа в агенция за недвижими имоти с красноречивото име “Буржоа”. Помага й и Георги Илиев, който следи любимата на брат му да не търпи никакви лишения. По онова време Кристина минава за фатална красавица и всички се оглеждат в бляскавата блондинка. Твърди се, че именно тя повлича крак в модата на русокоските и скоро всички т. нар. “мутрески” пръскат перхидрол около себе си.

След смъртта на Васил Илиев всички дебнат с кого ще заживее фаталната красавица. Известно време тя е закриляна от бодигарда на Васил Илиев Радостин Бързанов, но твърди, че двамата са само приятели. Но рухва пред чара на футболиста Любо Пенев.

Кристина всъщност не е от случайно семейство. По времето на Тодор Живков майка й Мария минава за една от най-прочутите красавици. Тя е вариететна актриса,

приписват й дори кратка авантюра с Тато.

Съпругът й Юлиян пък е известен плейбой, също вариететен актьор. С течение на времето семейството губи някогашния си светски блясък, но така и не престава да се движи в определени кръгове. Покрай майката Мария всички предричат на дъщерята бляскаво бъдеще. Тя не я разочарова.

След като започва връзка с Любо Пенев, Кристина става част и от неговия бизнес. Когато започват да го преследват банки заради невърнати кредити и запорират част от имуществото му, той прехвърля дяловете си на нея. В момента напористата блондинка е негов съдружник във фирма “Тайни”. С певицата Мария Грънчарова управлява “Крис Мар”. В “КПМ” пък дели дружествени дялове с бизнесмена Пламен Дионисиев.

Кристина сбъдва мечтата си да има дете едва с Любо Пенев. Ражда му момченце, което кръщава Никълъс, на името на популярния холивудски актьор Никълъс Кейдж…

Отива си с касета на “Кръстника” в багажника

Васил Илиев си отива от този свят с касетка на “Кръстника” в багажника на колата. Освен нея при обиска полицаите намират още един филм – “Шотландски боец”. “Обичаше тези два филма и можеше да ги гледа един след друг по няколко пъти”, разказват негови приятели. Във фаталния мерцедес полицаите намират още мобифон, златен ланец, гривна, скъп швейцарски часовник, екип за фитнес, маратонки и бележка на жълто листче: “Да платя ремонта на мама”.

Blitz.bg


Подобни статии:

Айшвария Рай -там където екзотика, стил и красота се вливат в едно
Красавиците не са това което са: ЛИНДЗИ ЛОЪН НА ХАВАЙ
Джъстин Бийбър купува "любовно гнездо" за 11 милиона
Дейвид Бекъм представи колекцията си бельо за H & M

Напиши коментар