За да трае по – дълго любовта


Истинските здрави връзки не са даденост, трябва да ги създаваме

За да построим здрава къща, е нужно да поставим стабилна основа. Всички се мечтаем за връзка, която да олицетворява поговорката „Приятел в нужда се познава“, връзка в която да се облегнем на мъжкото рамо, когато имаме нужда.
Някак си обаче, сигурността, от която имаме нужда в една връзка, се изпарява бързо в напрежението и динамиката на днешното време.
Според доктор Х. Норман Райтс, основните четири стълба на една връзка са любов, доверие, уважение и разбиране. Ако някой от тях не е стабилен, цялата връзка има опасност да се разпадне. Нещо повече-дори да се опитате да заздравите един от стълбовете, това не е достатъчно да компенсирате нестабилността и липсата на друг.
Нека погледнем по-детайлно отделните стълбове на една връзка:

Първият стълб-Любовта
Любовта от своя страна се състои от няколко елемента, за да функционира нормално: сигурност и закрила, подкрепа, чувство на принадлежност, грижа.
Да бъдеш себе си е голяма привилегия, а това се случва пред много малко хора в живота ти, защото им имаш доверие, можеш да свалиш бронята си и просто можеш да се наслаждаваш на присъствието им. Какво облекчение!
Да знаеш, че има хора, които те окуражават и подкрепят, в добри и лоши времена е нужда, която всички имаме. Човекът, който те подкрепя е този, който ти помага да покажеш твоите най-добри черти, помага ти да мечтаеш на по-високо ниво от своето собствено. Не е лесно да окуражаваш някой, да постига цели, по-високи от твоите, но със сигурност това ще бъде възнаградено.

Чувството, че принадлежиш на някого
Ние сме „социални животни“ и знаем добре каква е болката, когато сме отхвърлени и колко добре се чувстваме, когато сме приети и се чувстваме част от едно цяло, което най-добре представлява нашите интереси.

Грижата за някой означава да оставиш специално място за някой в сърцето си и да си готов да се жертваш в името на неговото щастие и благополучие Саможертвата е едно от най-ценните качества, когато обичаш някой и нейното истинско значение е тогава, когато е безусловна, когато не търсиш нищо в замяна.

Вторият стълб е доверието
Доверието в другите е нещо, което е лесно за някои, а за други, които са останали излъгани, това е доста трудна задача и трябва да подходите изключително внимателно към такива хора, ако желаете да спечелите доверието им. От друга страна: Имате ли доверие на партньора си? Той прави ли това, което казва, че прави? Можете ли да разчитате на него за малките и големите неща?

Третият стълб е уважението
То е един от най-пренебрегваните аспекти на връзката. За дългосрочните връзки е необходимо условие. За да уважаваш другия обаче, трябва първо да уважаваш себе си, иначе не се получава…Ако не уважаваш себе си, как можеш да уважаваш другите? „Щастлива съм, че си част от живота ми!“, това означава колко много оценяваш ролята на партньора си в живота и как би искала да имаш неговите способности и възможности.

Разбирането
Първите три стълба зависят  от този последен. Изисква известно време, да се постигне и освен това пълноценна ипродължителна комуникация. Трябва да знаеш и разбираш какво чувства и какво мисли партньорът ти. Ако той не те разбира, означава, че не си достатъчно открит и ако той също се отнася така, няма да си наясно какво иска и от какво има нужда, същото се отнася и за него, така че нещата ще бъде трудно да се получат…


Подобни статии:

Възползвай се от мен ако можеш
Да родя дете на милионер
Любовта е наркотик
Бъди винаги себе си

Напиши коментар