Честит рожден ден на Моника Белучи


Моника Белучи е един от най-безспорните секссимволи в съвременното кино. Тя е родена на 30 септември 1968 г. в малко градче край Перуджа. След завършване на училище тя започва да следва право в университета в Рим. За да припечелва, работи в модна агенция и много скоро става една от най-високоплатените манекенки в Италия. Налага се да прекъсне следването, но затова пък започват все по-често да я канят за роли в киното. Един от първите, които я забелязват е самият Френсис Форд Копола, който я взима за ролята на една от трите вампирки, съблазняващи героя на Киану Рийвз в „Дракула“.

„Тава бе моят втори филм – споделя днес Белучи. – Тогава все още се смятах само за модел. С Копола повече не се видях, за което съжалявам. А с Киану…, проточва тя двусмислено и замълчава. – Работата е там, че съм подписала декларация за неразгласяване“, признава смутено. Белучи има предвид документа, който я задължава да не разгласява подробности около снимките на новите серии на „Матрицата“, в които тя е партньорка на Киану Рийвз.
За филма „Плачът на слънцето“, в който пък играе с Брус Уилис, казва, че е доста „полемичен“ и уточнява, че приела да се снима в него не от комерсиални съображения, а заради възможността да поработи с режисьора Антуан Фукуа, защото много харесала предишния му филм „Тренировъчен ден“. Тя обаче няма нищо против комерисиалните проекти. Един от последните филми, в които се снима е комедията „Астерикс и Обеликс: мисия „Клеопатра“, който имаше фантастичен касов успех във Франция.

„Астерикс…“ е моят първи чисто комерсиален филм, – признава Белучи. – Не можах да устоя на изкушението да работя с Жерар Депардьо и Кристиан Клавие. Пък и бих ли могла да откажа ролята на Клеопатра? Такова предложение ласкае самолюбието на всяка жена. Клеопатра е тайната мечта на мъжете в продължение на две хилядолетия!“

Преди година Белучи не криеше желанието си да изиграе една друга историческа знаменитост – Лукреция Борджия. Преди време тя сподели в едно интервю: „За мъжете любовта е част от живота, а за жените: любовта е целият живот“. Но Моника все пак не смята, че е романтична натура. „В днешния живот практически не остана място за романтика“, казва тя и споделя какво я поразило най-много във филма „Необратимо“, в който нейната героиня е изнасилена изключително садистично. „Потресе ме моментът, в който насилникът казва: „Ти смяташ, че щом си красива – значи, всичко ти е позволено“. Това е много важен момент. Истината е, че красотата вдъхновява поетите, но оскърбява посредствените хора. Някои от тях действително я възприемат като оскърбление. Красотата провокира любопитството и яростта, прави хората агресивни. Когато красива жена влиза някъде, повечето мъже изпитват желание, а повечето жени – злоба. Преди няколко години се снимах във филма на Джузепе Торнаторе „Малена“, който изследваше именно тази тема.“

Впрочем, Белучи е убедена, че много зависи от самата красавица. „Красотата е като мощно „Ферари – казва тя. Трябва й шофьор-виртуоз. Освен това красотата е нещо преходно. След 10 години аз няма да бъда вече красива. Остава само да се надявам, че разумът ми ще успее да компенсира отрицателните промени в тялото“.

Една от последните значителни роли на Моника Белучи е във филма на Мел Гибсън „Страст“, който е посветен на последния ден от живота на Исус Христос. В него тя се превъплъщава в Мария Магдалена. Главната роля е поверена на Джеймс Кавизъл, а две от основните поддържащи роли се изпълняват от българските актьори Христо Живков и Христо Шопов.
Моника Белучи е омъжена за известния френски актьор Венсан Касеn


Подобни статии:

Шиниъд О'Конър: се омъжва за четвърти път
Стотици приятели изпратиха Дим Дуков
Херцогиня Катрин: прекалено консервативна при избора на обувки
Съботното парти на Николета, Валери и Азис

Напиши коментар