Тодор Колев почина днес след продължително и тежко боледуване


todor-kolev1Популярният актьор Тодор Колев почина днес след продължително тежко боледуване, съобщиха на БТА от Съюза на артистите в България.

Тодор Колев бе приет в тежко състояние в клиниката по травматология на ВМА още по Коледа. Той страдаше от рак на белия дроб от около година и половина. Около Коледа обаче състоянието му се влоши. Бяха му открити разсейки в костите и гръбначния стълб.

Лекарите го оперираха с надеждата състоянието му да се стабилизира. Това бе третата подред хирургична интервенция на актьора.

Тодор Колев е роден на 26 август 1939 г. в Шумен. Завършва актьорско майсторство във ВИТИЗ Кръстьо Сарафов. Надхитря с успех комисията при приемането като си обува високи токове и преправя гласа си на по-дебел, защото тя пускала артисти с мастита фигура и мощен глас.

Работил е в театрите в Смолян, Шумен, Пловдив, в столичните „Сълза и смях“ и Театър „София“. Участва в над 30 игрални филма, сред които „Цар и генерал“, „Козият рог“, „Иван Кондарев“, „Двойникът“, „Господин за един ден“, „Опасен чар“.

Носител e на редица национални и международни награди. В началото на демокрацията се захваща с политика и става син народен представител във ВНС. Съветник в посолството ни в Канада 1992-1993 г.

Автор и водещ на тв предаванията „Как ще ги стигнем с… Тодор Колев“ и „Вход свободен“. Преподавател е по актьорско майсторство в НАТФИЗ, има научна степен доцент.

През 1999 г. издава автобиографичната си книга „Варненското софиянче от Шумен“ с подзаглавие „Житие и страдание на грешного Тодора“.

През септември 2007 г. Комисията по досиетата към 40-то Народно събрание обявява, че има данни и за Тодор Колев, според които той е бил агент на Софийско градско управление на Държавна сигурност. Вербуван е през 1987 г. и е сътрудничил под псевдоним

Източник  : www. inews.bg


Подобни статии:

Наоми Кембъл на бала на ЮНЕСКО
Модните клюки:Горящата хитрост на Ирина Шейк
Багата е изписан от „Пирогов" и вече си е у дома
Пенелопе Круз бременна? (снимки)

Напиши коментар