Новият български патриарх е Неофит


imageМитрополит Неофит е новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) и Софийски митрополит.

Той беше избран на втори тур с 94 бюлетини от общо 138 участници в днешния Патриаршески избирателен събор. На първия тур никой от тримата кандидати не събра подкрепата от две трети от делегатите. Най-малко гласове получи Галактион Старозагорски, който боледува и отсъства от събора. Втори остана Гавриил Ловчански.

Делегатите гласуваха тайно в специална избирателна кабина.

До избора на нов патриарх се стигна, след като на 6 ноември 2012 г. на 98-годишна възраст почина патриарх Максим.

Неофит е роден в София през 1945 г. На 20 години завършва Софийската духовна семинария, а през 1971 г. – Духовната академия в София. Специализира в Москва, а след завръщането си преподава и ръководи студентския хор в Духовната академия. През 1975 г. е подстриган за монах от патриарх Максим в Троянския манастир.

В края на 1989 г. става ректор на Духовната академия, а през 1991г. – пръв декан на възстановения през същата година Богословски факултет при Софийския университет „Св. Климент Охридски“. По-късно е главен секретар на Светия синод и председател на настоятелството на храм-паметника „Св. Александър Невски“.

През 1994 г. става митрополит на Доростолско-Червенската епархия, а когато тя е разделена на Русенска и Доростолска през 2001г., Неофит става Русенски митрополит.

Неофит е един от митрополитите, за които Комисията по досиетата през януари миналата година обяви принадлежност към бившите тайни служби. Досието му обаче е едно от най-„чистите“ – запазени са едва 16 листа, в които няма писмени следи от владиката.


Подобни статии:

Екзотичната ваканция на Риана -ексклузивни снимки на певицата
Сагата ''Господари на ефира" срещу Би Ти Ви
Брад Пит е новото лице на Chanel № 5
Николета Лозанова с нов имидж на блондинка

Напиши коментар