Какво се случва, когато пренесеш виртуалния свят в ежедневието си?

26 0

Празниците и промоциите по Коледа се превърнаха в повод за размишление, до колко и дали търговците съумяват да създадат преживяване и позитивни емоции на своите клиенти или използват празниците, за да разчистят складовете си на всяка цена. Докато търсех отговор на въпроса и разглеждах различни промоции и начините за комуникацията им, попаднах на последната рекламна кампания на Google Analytics и освен, че се смях от все сърце, всъщност осъзнах къде е проблемът.

А проблемът е в желанието, продажбата да бъде осъществена на всяка цена – без значение от желанието на клиента, без значение от потребностите му или настроението му – влязъл веднъж в магазина, той трябва да излезе в покупка на всяка цена. Без значение дали ще се върне, без значение от споменът и преживяването, което остава у него.

Пародията на Google Analitycs е забавна, но казва толкова много истина, че ме хваща страх.

Възможност 2 – клиентът е по-силен от агитацията и просто излиза. Ако неговото поведение и движение из страниците не бъде проследено и анализирано (с Google Analitycs), какво точно се случва? Нищо!

“Влязъл, излязъл, прав му път! Ред е на следващия.”

Ако желанията, целите и интересите на клиентите не бъдат анализирани, ако не бъде изградена и старателно поддържана една база данни с архив на поръчките, ако на база на тези поръчки не биват изпращани индивидуални промоции и имейл кампании, то каква е целта на инвестирания бюджет за реклама. И инвестиран ли е той или похарчен?

А социалните мрежи?

Ако социалните мрежи не бъдат използвани като канал за комуникация с клиентите и възможност да бъдат узнати техните желания и предпочитания, то за какво са те? За да си мерим феновете? За да продаваме? На кого?

В своя блог Google пишат, че целта на видеата е била да стимулират преживяването на един онлайн потребител от интернет пазаруването в реална среда, в света, в който живеем и по този начин да насърчат търговците да помогнат на своите клиенти да намерят ичмежду дигиталните лавици нещата,, от които имат нужда толкова лесно, колкото го правят в любимия си супермаркет.

“За съжаление много онлайн магазини губят своите клиенти, дори своите потенциални клиенти, без изобщо да знаят къде и защо, а именно това е едно от най-големите предимства на онлайн средата.”

Google дори дават “предколедни” безплатни съвети за това как част от най-често допусканите грешки да бъдат преодолени:

на първо място се уверете, че целевата страница, до която води рекламната ви кампания отговаря на очакванията на потребителите и там те ще открият информацията, която търсят;
използвайте търсачката си като информционен източник за нещата, от които се нуждаят потребителите ви и им го предложете. Ако не знаете как – препоръчваме ви да прочетете Google Analytics Site Search.
инвестирайте време, за да проучите и анализирате кои са топ продуктите ви и какво търсят най-често в сайта ви потребителите, след това им помогнете да стигнат лесно до него. Ако не знаете как, Google препоръчват статията за Google Analytics goal flow visualization.

klukarkata

Клюкарката Автор на статии

Related Post

Your reaction

NICE
SAD
FUNNY
OMG
WTF
WOW

React with gif

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *