Части за мотоциклет

Как да карате мотоциклет в 10 лесни стъпки

71 0

Изучаването на основни операции с мотоциклет е подобно на ученето как да шофирате. И двете могат да бъдат малко плашещи в началото. Но ако подходите към карането на мотоциклет с внимание и предпазливост, можете да направите процеса на обучение по-малко плашещ.

След като сте се спрели на типа мотоциклет, който искате да карате, сте закупили подходящо оборудване за безопасност, включително добре прилепнала каска и сте се погрижили за лицензирането и застраховката, вие сте почти готови да карате. Тези 10 съвета ще ви помогнат да затвърдите наученото от курса.

1.Преди да започнете

Не забравяйте да огледате мотоциклета си задълбочено, преди да тръгнете на път. Искате да се уверите, че следното е в добро работно състояние, и то не само при първия път, когато тръгнете на път, но и всеки път, когато решите да каране.

T: Гуми и джанти

C: Управление, включително лостове, педали, кабели, маркучи и съединител

L: Светлини, включително батерия, фарове, мигачи, огледала и др.

O: Нива на маслената течност на  мотоциклета

C: Шаси, включително рамка, окачване, верига и др.

S: Стойки, включително централната стойка и/или степенка

2.Предпазно оборудване

Дори при ниски скорости е лесно да се прежулите сериозно при катастрофа с мотоциклет. Уверете се, че сте защитени, като носите възможно най-много предпазни средства, включително ръкавици, подходящо облекло и ботуши. Каската е задължителна. След като се екипирате, сте готови да се качите на мотора.​

3.Как да карам мотоциклет по чакъл

Монтаж на мотоциклета

В зависимост от това колко сте висок, монтирането на мотоциклет може да бъде неудобно първите няколко пъти, когато го направите. С малко практика това скоро ще бъде втора природа. Застанете от лявата страна на мотора си с леко свити колене и тежестта, центрирана върху краката. Посегнете и хванете дясната дръжка с дясната си ръка, след това поставете лявата си ръка върху лявата дръжка, така че леко да се наведете към предната част на велосипеда.

За да монтирате мотора, преместете тежестта си върху левия си крак, след това свийте десния си крак назад и след това нагоре и над мотора. Внимавайте да повдигнете крака си достатъчно високо, иначе може да се спъне, преди да стигнете до другата страна на мотора. След като прекосите мотора, седнете и се запознайте с органите за управление на мотоциклета. Обърнете внимание на позицията на педала и местоположението на мигачите, клаксона и светлините. Не забравяйте да се уверите, че огледалата ви са регулирани – ще разчитате доста на тях, докато карате.

04 от 10

Съединител и спирачки

Когато карате мотоциклет, дясната ви ръка е отговорна за две важни функции: ускорение и спиране. Като завъртите дръжката към вас (така че китката ви да се движи надолу), вие въртите газта. Малко завъртане е напълно достатъчно, така че бъдете деликатни с този контрол, защото оборотите на двигателя може да доведат до нестабилност или да накара предното колело да подскочи.

Дясната ви ръка също управлява и предните спирачки, чийто лост е разположен пред ръкохватката, подобно на велосипед. Гладкостта е от решаващо значение и тук. Дръпнете лоста на спирачката твърде силно и предните спирачки могат да блокират, което води до плъзгане на мотора и дори катастрофа. Въпреки че повечето спирачни лостове изискват само два пръста, за да работят, някои изискват да използвате цялата си ръка. Междувременно десният ви крак управлява задната спирачка.

Коя спирачка е най-добре да използвате? Експертите по безопасност казват, че в повечето ситуации най-ефективният начин за спиране е лекото натискане първо на задната спирачка, след това бавното натискане на предната спирачка. Но безопасното спиране зависи и от вида на мотора, който карате. Ако сте на спортен мотор, може да успеете да се измъкнете само с помощта на предната спирачка през повечето време. Ако сте на тежък круизър, ще разчитате повече на задната си спирачка.

05 от 10

Съединител

Съединителят е лостът точно пред лявата ръкохватка. Повечето спортни мотоциклети изискват работа само с два пръста. Туристическите, круизните и други мотоциклети често изискват цялата ръка, за да хване лоста. Съединителят на мотоциклета прави същото, което прави съединителят на автомобил; той включва и изключва връзката между трансмисията и двигателя. Когато стиснете лоста на съединителя, вие ефективно поставяте мотора в неутрално положение (дори ако лостът за превключване е на предавка). Когато пуснете, вие задействате двигателя и трансмисията. Практикувайте бавно дърпане на съединителя с лявата си ръка. Представете си, че това е циферблат с диапазон на мощност, а не превключвател за включване/изключване и ще можете да включвате предавките по-гладко.

06 от 10

Преместване

Мотоциклетите се движат по различен начин от автомобилите. Докато работят на същия принцип, смените на мотоциклета се изпълняват чрез преместване на лост нагоре или надолу с левия крак. Типичен модел на смяна, наречен “едно надолу, пет нагоре”, изглежда така:

Шеста предавка (ако е приложимо)

Пета предавка

Четвърта предавка

Трета предавка

Втора предавка

Неутрален

Първа предавка

Намирането на неутралност с левия крак отнема известно време да свикнеш. Упражнявайте се, като щракнете върху превключвателя напред и назад; потърсете зелено “N”, което да светне на измервателните уреди. Докато някои мотоциклети могат да се превключват без да използвате съединителя, направете навик да използвате съединителя всеки път, когато превключвате.

Както при ръчната скоростна кутия на автомобил, започнете с изключване на съединителя, след това превключете предавките и бавно включете отново съединителя. Преместването на газта със съединителя добавя плавност към процеса на превключване. Уверете се, че не превишавате оборотите на всяка предавка и превключвате, преди двигателят да започне да работи твърде усилено.

07 от 10

Стартиране на мотоциклета

Освен ако не притежавате стар мотоциклет, вашият мотор има електронно запалване, което прави стартирането на двигателя толкова лесно, колкото стартирането на автомобил. Вашият мотор няма да стартира, освен ако превключвателят за изключване не е в положение „Включено“, така че го обърнете надолу, преди да завъртите ключа (превключвателят за изключване обикновено е червен превключвател, управляван от десния палец). След това завъртете ключа в позиция “Запалване”, която обикновено е отдясно.

Уверете се, че сте в неутрално положение, след това използвайте десния си палец, за да натиснете бутона за стартиране, който обикновено се намира под превключвателя за изключване и е маркиран с лого на кръгла стрелка, обграждаща мълния. Много мотоциклети изискват от вас да изключите съединителя, докато стартирате двигателя. Това е просто предпазна мярка, за да предотвратите случайно люлеене на мотора напред, защото е на предавка.

Докато задържите бутона за стартиране, двигателят ще се включи и ще започне да работи на празен ход. Велосипедите с карбуратор може да се нуждаят от леко завъртане на газта, когато двигателят се включва, за да вкара горивото в цилиндрите. Моторите с ел впръскване на гориво не се нуждаят от това.

08 от 10

Загряване на двигателя

Практиката за загряване на автомобилни двигатели до голяма степен е остаряла, но загряването на двигател на мотоциклет все още е решаваща част от ритуала на каране, особено когато моторът е с карбуратор. Това гарантира, че двигателят ще осигури плавна, постоянна мощност, когато започнете пътуването си. Трябва да работи на празен ход от 45 секунди до няколко минути, в зависимост от фактори като температура на околната среда, работен обем на двигателя и капацитет на маслото. Използвайте уреда за температура като общо ръководство и избягвайте да въртите оборотите на двигателя.

09 от 10

Степенка или централна стойка

Повечето съвременни мотори се изключват автоматично, ако степенката е все още пусната, когато моторът е включен на предавка. Ако вашият мотор не е оборудван с тази функция, уверете се, че сте прибрали степенката, като буквално я ритнете нагоре с левия си крак и й позволите да се пъхне под долната част на мотора. Ако не го направите, това може да бъде много опасно.

Централните стойки, монтирани под мотоциклета, изискват моторът да се залюлее напред. Застанете отляво на мотора, поставете лявата си ръка върху лявата дръжка и изправете предната гума. Поставете десния си крак върху дръжката на централната стойка, за да се уверите, че е изравнен със земята, след което бутнете мотора си леко напред. След това централната стойка трябва да щракне и да се прибере.

10 от 10

Каране, управление и скакви части за мотоциклет трябва да закупите

Сега, след като прегледахте всички стъпки за това как да карате мотоциклет, е време да тръгнете на път. Издърпайте лоста на съединителя, натиснете скоростния лост надолу до първа предавка, освободете бавно съединителя и леко подайте газ. Докато моторът набира скорост напред, поставете краката си на степенките.

Разбира се, няма да карате по права линия. Ще трябва да знаете как да управлявате мотоциклета си. Точно като велосипед, мотоциклетът се завърта с накланяне, а не чрез завъртане на кормилото наляво надясно. Насрещното управление включва натискане на ръкохватката от страната, която искате да завъртите. Ако искате да завиете надясно, ще трябва да се наведете леко надясно, като същевременно натискате дясната ръкохватка към себе си. Завиването всъщност е по-лесно да се направи, отколкото да се опише, така че се доверявайте на инстинктите си.

Ключът е да маневрирате с мотоциклета си с плавно докосване и постепенно въвеждане. Това не само ще ви направи по-безопасен шофьор, но и ще направи карането ви по-изящно и без усилие. Не забравяйте да започнете бавно. Да се ​​научиш как да караш мотоциклет с умения отнема време и практика.

  • Tags :
  • масла за мотот
  • части за мотоциклет

Related Post

Your reaction

NICE
SAD
FUNNY
OMG
WTF
WOW

React with gif

Leave a comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *