Великата Стоянка Мутафова навършва 90 години днес


Днес доаена в българското кино Стоянка Мутафова навършва 90 години.Стояна-Мария Константинова Мутафова е българска актриса, по-известна като Стоянка Мутафова. Истинското име на актрисата е объркано в един афиш и сега е позната на всички като Стоянка.

Родена е на 2 февруари 1922г. в София. Завършва класическа филология в Софийския университе “Климент Охридски“ и Държавна театрална школа в София. От 1946 г. до 1949 г. работи в театър в Прага, а от 1949 до 1956 г.. в Народния театър “Ив. Вазов” . Тя е един от основателите на Държавния сатиричен театър “Ал. Константинов”, където работи от 1956 до 1991 г.

През 2001 г. получава наградата “Паисий Хилендарски”, а през 2002 г. орден “Стара планина”, I степен.  На 1 юни 2009 година Мутафова изигра последната си роля на сцената на Сатиричния театър.Към днешна дата на 90 годишна възраст голямата актриса играе във  филма „Столичани в повече“.В миналото Стоянка Мутафова е участвала в много български филми, вкл. в „Специалист по всичко“, „Бялата стая“, „Кит“, „Езоп“, „Топло“.Незабрави ми са скечовете по наионалната телевизия с нейно участие.

В личен план Стоянка Мутафова има 3 брака. През 1946 г. се жени за първия си съпруг, чешкия режисьор Роберт Роснер, когато е на 23 години, а той – на 51. След брака отиват да живеят във Виена, а после заради неговата работа се преселват в Прага. Там Стоянка Мутафова завършва второ висше образование към театралния отдел на Пражката консерватория. Вторият и съпруг е Леонид Грубешлиев, по професия журналист и преводач. От него е единствената дъщеря на актрисата – Мария. Третият съпруг на Мутафова е Нейчо Попов, актьор. За него тя казва, че е любовта на живота и?. С него за първи път се вижда в Народния театър, където тя започва да работи като актриса, а той е студент във  ВИТИЗ.

Честит рожден ден на титана в българската кинематография и българската култура.Да ни е жива и здрава още дълги години!

 

 


Подобни статии:

Наоми Кембъл спечели награда за благотворителност на "Ангел Ball"
КЛЮКИ:Марк Антъни и Дженифър Лопес заедно
КЛЮКИ:"Врагът не се предава"- Дейвид Бекъм възобновява иска за клевета
Гледам те като в огледало: новите восъчни фигури на Джоли и Пит

Напиши коментар