Ароматерапия за дома


Знаете ли, че всеки дом има собствен специфичен аромат? Мебелите, обитателите и навиците на живот „излъчват“ определени ухания, смесващи се в характерна комбинация, която обаче не винаги е приятна (или поне за гостите).
За щастие можете да създадете един нов ароматен профил на дома си, който не само ще прогонва натрапчивите зловония, но и ще служи като ароматерапевтично средство за всички, които прекрачват входната ви врата.
Не е задължително да сте специалист по ароматерапия, за да знаете как да създадете ароматен профил на своя дом. От дълбока древност хората използват ароматите като инструмент за „настройка“ на настроението и здравословното си състояние. Същото вероятно правите и вие, без да го осъзнавате.

С няколкото капки ароматно масло във ваната или използването на домакински препарат с предпочитано ухание, предразполагате себе си и близките си към определени (под)съзнателни възприятия. Защото ароматите имат силата да повдигат духа, да отпускат сетивата след напрегнат ден или да зареждат с енергия изтощения организъм.

Можете да комбинирате всички тези свойства като създадете различен ароматен профил на всяко помещение или пък да ароматизирате дома си според моментното си усещане. Огледайте помещенията, вземете предвид стила на мебелите и на декоративните елементи, помислете за цялостното излъчване на жилището си.
Отговорете си на въпроса: Как искам да се чувствам, когато се прибера у дома? Да намирам блажено спокойствие, да се зареждам с енергия, да се чувствам обичана?

И накрая, доверете се на сетивата си!
Първата стъпка за създаване на определен ароматен профил е да решите коя ароматна категория ще подхожда най-много на дома ви.
Имайте предвид обаче следното:

Цветните аромати имат особено благоприятно въздействие в спалнята, тъй като са романтични и женствени,
Плодовите аромати са подходящи за трапезарията и кухнята, където обичайно семейството (или гостите) се събира и се весели.
Пикантните аромати са идеални за банята
Ориенталските и дървесните аромати се препоръчват за общите по-обширни пространства, тъй като са много специфични и променливи.

Втората стъпка за създаване на ароматен профил на дома е да изберете конкретното ухание. Можете да го направите според личните си предпочитания или според моментните си нужди.

Важно е и под каква форма ще го използвате – има много начини да ароматизирате дома си (ароматни лампи, ароматни клечици, свещи, етерични масла, потпури), но не всички са взаимозаменяеми, тъй като разпръскват уханието с различна дълготрайност и наситеност.

Ето защо ви предлагаме няколко идеи:

Ако искате да създадете релаксираща атмосфера, предразполагаща ви към медитация и съзерцание, капнете няколко капки етерично масло от лавандула, майорана или бергамот върху килима или постелката в близост до входната врата. Въздушното течение ще разнася аромата към помещенията. Още древните египтяни и гърци са използвали лавандулата за отпускане и облекчаване на стреса. Другият вариант е, при ключовите кътчета в дома ви, където членовете на семейството отдъхват или се задържат по-дълго, да поставите купички с потпури (изсушени ароматни цветя) в същите аромати и в успокояващи цветове (като синьо и виолетово).

Ако искате да създадете романтична атмосфера, най-подходящо би било използването на ароматна лампа със свещ. Ако нямате лампа, можете да капнете маслата върху килима. Във водата, която пламъкът нагрява, сложете няколко капки етерично масло от канела, пачули, иланг – иланг или сандалово дърво. Комбинацията от иланг – иланг, жасмин и градински чай пък ще събуди страстта.

Ако искате да създадете енергизираща и празнична атмосфера, доверете се на аромата на портокал, лимон и тамян. Така ще съживите всички ъгълчета на дома си, ще прогоните негативната енергия и ще създадете дълготрайна свежест. Цитрусите стимулират умствената дейност, облекчават стреса и повишават концентрацията. За да засилите ефекта, сложете на няколко места цветни купи с пъстри потпури.

Ако искате да създадете приповдигната и отрезвяваща атмосфера, изберете аромата на мента, босилек, лайм и розмарин. Със сигурност всеки гост, усетил уханието им, ще си тръгне от жилището ви вдъхновен и щастлив. А вие всеки ден ще се будите с усмивка.

 

 


Подобни статии:

Висша мода:Vivienne Westwood пролет/лято 2012
МОДА:Спираща дъха фотосесия на Бианка Балти за Vogue Japon - март 2012
Louis Vuitton пусна нова колекция слънчеви очила
Обяд за топ модел: Ирина Шейк в почивката между снимките

Напиши коментар