Гергьовден е: денят на Храбростта и празник на Българската Армия


6-ти май – Гергьовден е патронния празник на Военния орден “За храброст” и се празнува като “Ден на храбростта” от създаването на ордена през 1879-1880г.

През 1931г. официално е обявен за празник на Българската армия. През 1953г. комунистическата власт отменя празника и започва да празнува 23 септември – денят на т.нар. “септемврийското въстание”.

През 1993г. Гергьовден е възстановен като Ден на храбростта и празник на Българската армия.

В годините преди 1944 г. празникът е почитан особено тържествено. На него се е отдавала специална почит към кавалерите на ордена “За храброст”. Царят като велик магистър на българските ордени е давал прием в двореца за офицерите – кавалери на ордена. В София и всички гарнизонни градове са провеждани големи военни паради. След парада организирали градински тържества за офицерите и техните семейства а подофицерите и войниците са пускани в отпуск . Вечерта във военните клубове е имало бал.

На Гергьовденските паради Българската войска е демонстрирала своята мощ, а държавата – своята воля за независимост и почит към традицията.

Особено място в историята на празника заема гигантския военен парад проведен на 6 май 1937г. България е отхвърлила оковите на Ньойския диктат и демонстрира своята изцяло превъоръжена и преоборудвана армия, с новите полкови знамена и нови униформи. блоковете войници и машините дефилират няколко часа, приветствани от целия народ. Сам Цар Борис III символично носи не генералска фуражка, а каска на главата си и приветства своята стоманена армия не от трибуна, а от жълтите павета пред Народното събрание.

 


Подобни статии:

Хилари Дъф роди момче
Швеция ликува: кръстиха принцеса Естел
Бербатов и Галена в The One през изминалия уикенд
Обяд по бразилски от Моника Белучи и Венсан Касел

Напиши коментар