КЕЛВИН КЛАЙН


МИНИМАЛИСТЪТ НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА

6063Келвин Клайн е създател на марка, която в продължение на четири десетилетия е една от най-модерните и желани. Предвиждайки много от тенденциите и експлоатирайки скандалното, той разработва оригинални имидж кампании и дава тон на производителите на мъжко бельо, акцентирайки върху неговата сексуалност.
1942г. Келвин Клайн е роден в Ню Йорк, в гъсто заселения с емигранти Бронкс. Баща му, собственик на неголям магазин, не успява да го привлече към семейния бизнес. Малкият Келвин с желание придружава майка си и баба си в походите им по магазините, и се учи да шие на шевна машина. Съгласно семейната легенда, на пет години той вече е твърдо убеден, че ще стане моделиер.
1962 – 1968г. Образованието си в модната сфера Келвин Клайн започва, записвайки се да учи в гимназия за изкуства и мода. По-късно продължава обучението си в Модния технологически институт в Ню Йорк.След като завършва висшето си образование, Калвин е нает като стажант в модна къща за палта на Седмо Авеню в Ню Йорк. Този опит не е много удачен: работата е рутинна, няма възможности да твори а и е противник на вулгарния вкус. След няколко скандала с работодателя си Келвин е уволнен и обхванат от отчаяние: обмисля дори и оттегляне от модната индустрия.
През 1968 г. Клайн и близкият му приятел от детството Бари Шварц създават фирмата за палта „Calvin Klein“. Първата им поръчка се оказва инцидентна – купувач от голям нюйоркски магазин за дрехи, който слязъл от асансьора на грешния етаж, поръчва на Клайн палта за 50 000 долара.
1970г. Първият успех приближава младия дизайнер към висшето общество. Обаче по старому модата си остава на първо място: Клайн създава скъсеното женско палто, своеобразна адаптация от мъжкото сако. Моделът се превръща в хит за сезона а и още дълго ще задава тон в модата на женската връхна дреха.
1973г. Келвин Клайн е удостоен с престижната наградата Коти като автор на фини, изискани и добре изработени дрехи и се оказва най-младият й носител сред дизайнерите. В следващите две години той ще бъде удостоен отново с нея.
1974г. Моделиерът пуска своята първа колекция от аксесоари и изделия от скъпи кожи, но негова цел е създаването на уникални вещи. Повика на новото го отвежда при дънките. Клайн се убеждава, че тази част от гардероба е незаслужено лишена от вниманието на дизайнерите.
1978г. Клайн първи в света създава дизайнерски дънки, извършвайки революция в модата. Панталоните от деним престават да бъдат евтини дрехи за работниците, с новата кройка на Клайн те се превръщат в шикозна и сексуална вещ: подчертавайки фигурата и престижния статус на притежателя си. Джинсите с характерното лого на задния джоб се продават в рекордни партиди- до 20 000 чифта за седмица.
1980г. В резултат от експериментите с денима се получава гръмка провокация. Съвместно с фотографа Брус Вебер Клайн създава рекламен постер на дънки, на който девойка- Брук Шилдс усмихвайки се съобщава “Ти знаеш, че между мен и моите дънки няма нищо?“. Клайн отстъпва под натиска на общественото възмущение и сваля от производство дънките, които ще пусне на пазара след 18г., когато ще са вече класика.
1982г. Клайн създава колекция мъжко бельо, за рекламата на което избира други любители на провокацията – Антонио Собато и Марк Уолберг. Дизайнерът в особен, нов ракурс представя на зрителя разголеното мъжко тяло, което е не просто средство за демонстрация, а естетически обект. Въпреки обвиненията в излишна сексуалност, Клайн продължава да твори на ръба на позволеното. Един от най-скандалните негови проекти е постера „Тайната вечеря“ с полуразголени модели в джинси. Заради него той е осъден от църквата да заплати иск за милиони долари.
1984г Моделиерът получава наградата на Института по технология на модата.
1985-1992г. Втората половина на 80-те минават под знака на унисекса.Клайн пуска мъжки и женски аромати, а освен това разработва и женско бельо, в основата на което са мъжките боксери.
1992г. Идеята за общото в мъжкото и женското начало достига своя апогей. Основен пропагандист на унисекса, Келвин Клахн отново провокира със своята реклама. Образът на младата Кейт Мос и рапара Марки Марк, които като безполови същества символизират равенството на двата пола. Пуританското общество негодува, но младежите помитат рафтовете с вещи от Келвин Клайн, които могат с еднакъв успех да се носят както от младежи така и от девойки.
 1993г. На Клайн се присъждат наведнъж две награди от Съвета на модните дизайнери на Америка за изтъкнат дизайн в областта на мъжките и женски дрехи. В същата година тои презентира и своя най-успешен аромат-СК ONE.
1995г. Облаците над Клайн се сгъстяват облаците. ФБР започва разследване по дело за сексуална експлоатация на непълнолетни в рекламите му. Обвиненията не са неоснователни, плакати с петнадесетгодишни модели изобилстват с двусмислени символи- полуразкрити гърбове, предизвикателни погледи и долно бельо, подаващо се изпод дрехите.
Освен това, снимането на Стивън Майзъл действително е издържано в стил soft porno 60-те. Против клайн се организира кампания с призиви за забрана на неговите реклами, поддържана от редица издания, без да има значение финансовите им резултати. Стига се до там, че шофьори на автобуси с реклами на Келвин Клайн отказват да ги управляват. Дискусията стига до ниво правителство. За да се прекрати тази, застрашаваща го кампания, моделиерът публично се покайва и отказва от скандалната реклама. В следващите години всички обвинения са снети от дизайнера.
1996г. Списание Тайм сравнява Клайн с Франк Лойд Райт (прочут американски архитект, интериорен дизайнер, теоретик и основоположник на т.нар. органична архитектура) и го включва в списъка на 25-те най-влиятелни американци.
1999г. Марката Calvin Klein окончателно се налага като производител за разкрепостени и чувствителни. Компанията се разраства в империя с ежегоден оборот от около 5 милиарда долара, активно продаващи се на Изток, открива свои бутици в Хонконк, Джакарта, Кувейт. В същото време, Клайн, уморен от тридесетгодишното управление на марката, обмисля оттеглянето си.
2002г. Клайн и неговият делови партньор Шварц продават компанията си на „Хесен корпорейшън” (най-големия производител на ризи в САЩ и собственик на още няколко бранда)срещу 430 милиона долара. Келвин Клайн остава в компанията като консултант и си запазва правото да избере приемниците си.
2003г. Новият дизайнер на бранда “Келвин Клайн“ е бразилеца Франциско Коста, който също е привърженик на минимализма в цветовете и детайлите, а също и на лаконичната кройка.

Днес списъка  с имената на бранда се състои от Calvin Klein Collection, ck Calvin Klein, Calvin Klein, Calvin
Klein Jeans и Calvin Klein Underwear, включващи дрехи, обувки, парфюми и аксесоари. По думите на Клайн модата, възприемана някога като слабост на творческите натури, днес тя се е превърнала в бизнес, сериозен и жесток.


Подобни статии:

Клюки:Ирина Шейк за приятелствата, бельото и интелекта
Гаджето на Мадона и направи предложение?
Роберто Кавали писа в Twitter за сватбената рокля на Дженифър Лопес
Ким Кардашиан е събралa колекция от обувки на Christian Louboutin

Напиши коментар