МАНОЛО БЛАНИК


Kой стои зад легендарните обувки ?

a0cf0bf865e63b993bdd4316d6175ccfЗнаменитият дизайнер на женски обувки, обръща света с главата надолу: обувките Маноло Бланик винаги са център на вниманието. Те имат по скоро символична стойност, обект не само на желание, но и на поклонение и вече не едно десетилетие привличат развълнуваните погледи на мъжете.

1942г. Маноло Бланик се ражда в Санта Крус де ла Палма на Канарските острови. Той и неговата по-малка сестра Еванжелина са отгледани от красива, елегантна испанка и строг баща чех и растът настрани от столицата, учейки дори в къщи. “Ние нямахме съседи, в близост беше само домът на дядо- си спомня дизайнера- бананови палми, море и ние….това е то рай.“. Родителите им често пътуват до Париж, Мадрид, където майката си купува дрехи от любимите си дизайнери, сред който е и Кристобал Баленсиага – един от най-великите и влиятелни модни диктатори. Понякога тя се развлича, учейки се да изработва каталански еспадрили от местен обущар. “Сигурен съм, че интересът ми към обувките е почти- твърди дизайнера- Аз не само наблюдавах, как от ленти и шнурове се ражда обувка, но ми позволяваха да участвам и в процеса на изработка“. Освен това, майка му е абонирана и за американските модни списания Vogue и Glamour, които месеци наред плуват през Атлантика заедно с детските комикси.

1965г. Родителите на Маноло Бланик го изпращат в Женевския университет, където да следва дипломация и право. Въпреки това, младежът предпочита да се занимава с литература и архитектура. По-късно той окончателно се премества в Париж, където изучава история на изкуството в Школата по изящни изкуства. Три години по-късно, с помощта на баща си, той се мести в Лондони и постъпва в Колеж по лингвистика, за да усъвършенства английският си. Паралелно с това Маноло се труди в модни бутици, набира поръчки, пише за Vogue-Италия и мечтае да стане театрален и филмов дизайнер.

1971г.Бланик събира в портфолио ескизите си и заминава за Ню Йорк с надежда да намери своята работа-мечта. Парижката му приятелка Палома Пикасо, младата дъщеря на знаменития художник, запознава Маноло с Даяна Вриланд- недостижимата, шармантна редакторка на Vogue. Запознавайки се с работите му, Вриланд забелязва скица с красива обувчица с плюш и клонка вишни. Звучи съдбоносна фразата: „Защо не правите аксесоари? Заемете се с обувката- тя ви се получава забележително“.

1972г.Завръщайки се в Лондон, ободреният Маноло започва да твори мъжка обувка, но бързо се разочарова: не е възможно да я направиш красива, не търпи добавянето на чужди на мъжкия стил елементи. Дизайнерът се прехвърля на нежния пол и изработва обувки за битик Zapata в Челси.Талантът му е забелязан, британския моден дизайнер Ози Кларк го кани да създаде обувки за неговото ревю. Обувките са превъзходни, но и с недостатък- токовете им се огъват под тежестта на петата „забравих да ги укрепя“- признава самия Бланик. Впрочем като цяло се получава добре, британският Vogue препоръчва към техническите несъвършенства да се отнасят с хумор. Година по-късно Бланик, купува лондонския магазин Zapata и го превръща в свой бутик. Очевидци разказват, че там кипи от живот, майсторът командва помощниците си, разсъждава върху новостите във Vogue и бърбори с приятели по телефона. Сред първите му клиентки са: Шарлот Рамплинг, Лорен Бракол, Грейс Кодингтън, Полин де Ротшилд и небезизвестната Бианка Джагър (, която през 1977г. яхва бял кон в клуб „Студио 54“, мушнала дългите си крака в сандали на Маноло Бланик).

1974г. Маноло е познат градски герой, икона на стила. Той е първия мъж, попаднал на корицата на британския Vogue, сниман с Анжелика Хюстън, на фона на изключителен морски пейзаж.

1978г. Маноло започва експанзия на американския пазар. Отначало с колекция за Bloomingdales, а по-късно с магазин на Медисън-авеню и колекция за Perry Ellis. Формулата на успеха според Бланик- това е изпробваното съчетание на авангардни елементи с класически, не излизащи от модата решения, наблягане на екстравагантните детайли и качество,несвойствени за епохата на масовото производство. Очарованието у обувките на Маноло Бланик идва и от намека на еклектичния пантеон от източниците на вдъхновение на дизайнера, сред които са филмите на Висконти и Кокто, гранд-дамите от миналото Елизабет Австрийска и Паулина Боргезе, картините на Ел Греко и Веласкес, а също и творенията на Кристобал Баленсиага, Коко Шанел и Ив Сен Лоран. Бланик върна на жените тока, слагайки конец на дебелите платформи.

1984г. Маноло създава обувки за колекцията прет-а-порте на Келвин Клайн, залагайки на нов кръг от клиенти. Това е първият му, но не и последен, съвместен проект с дизайнер на дрехи, намиращ естествен успех. Достатъчно е да се спомене работата му с Джон Галиано, Каролина Херера, Оскар де ла Рента.

1991г. Бланик се превръща във феномен на масовата култура. Мардж Симпсън е с негови обувки в новия епизод на „Семейство Симпсън“. След 10г. обувките на Маноло стават пълноправни герои в култовия сериал „Сексът и града“и както казва Кари Брадшоу „Сир, моля Ви вземете ми всичко, но не ми отнемайте моите Маноло Бланик“. Култът към „манололизма“ обаче е много по-стар, още от времето на първия му бутик в Челси. За десетилетието, което разделя тези бенефиси, Бланик два пъти е носител на приза най-добър дизайнер на аксесоари от Британския моден съвет, а също и доктор хонорис кауза на Кралския лондонски колеж по изкуствата и на Кралското дружество по изкуствата на Великобритания.
2003г. Маноло Бланик е първият дизайнер на обувки със своя изложба в лондонския Музей на дизайна. Две години по-късно майстора създава обувки за филма на София Капола „Мария Антоанета“, спечелил „Оскар“ за костюми.

2007г. За принос в развитието на английската индустрия и мода Бланик е удостоен със званието кавалер на ордена на Британската империя.

Днес, дизайнера на обувки Маноло Бланик живее в Бат-живописен,исторически град, който се намира в Югозападна Англия,където притежава къща в грегориански стил. Този провинциален дом прилича по–скоро на музей за обувките, отколкото на жилище, подаряващо отмора и спокойствие на собственика си. По стаите му има изложени повече от 30 хиляди оригинални чифтове обувки. „Отдавна съм им загубил бройката- споделя Маноло.- Не живея в къща , а в музей на обувката! Не, в мавзолей на обувката!“

 

 


Подобни статии:

Клюки и новости за звездите
Зинедин Зидан и други легенди на футбола в благотворителен мач
Здрави манекенки, над 16 години по страниците на Vogue
Семеен уикенд:Дженифър Лопес с децата на плажа

Напиши коментар