Златният часовник , продаден за 24 милиона $ , се оказа прокълнат!


изтеглен файлМиналата седмица в Женева бе продаден един от най-скъпите джобни часовници в света – става дума за часовниците на фирмата Patek Philippe модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен аксесоар в Sotheby`s бе купен за близо 24 милиона долара.

Междувременно британските журналисти не изключват, че на новия собственик часовникът е донесъл не само парични разходи, но може да му донесе много различни проблеми. Според Daily Mail, над часовника тегне древно проклятие. Или поне на банкера Хенри Грейвс-младши, за когото е произведен през 1925 г., не донесъл щастие.

Грейвс е бил един от най-богатите хора в САЩ, когато поръчва този часовник на Patek Philippe. Той е роден в семейство на банкери и увеличавал многомилионното състояние на своите родители, като инвестирал в жп линии и банкиране. Наред с това той колекционирал луксозни предмети, произведения на изкуството, имения и скъпи часовници.

От 1903 г. милионерът колекционирал часовници Patek Philippe, а от 1910 г. започва да ги поръчва в тази швейцарска фирма. Изработените по негово нареждане часовници Supercomplication наричат “Светия Граал” на часовникарството. Грейвс искал тези часовници да се превърнат в най-”изтънчените”, и да съчетават най-голям брой възможни функции, а не само да показват времето. Инженерите три години работили по разработката на този проект и още пет години – за да го създадат. В крайна сметка, в 500- грамовото произведение те вградили 24 допълнителни механизми, сред тях – календар, фази на луната и хронограф с точност до стотна от секундата.

През 1933 г. банкерът най-накрая взел часовника си от работилницата. Той платил за него 15 хиляди долара, много пари за онова време. В САЩ след това настъпва Великата депресия и Грейвс става обект на всеобща критика, когато обществото научава, че той си позволява да харчи за луксозни стоки, докато много хора гладуват.


Подобни статии:

Днес с първа пролет празнуваме световния ден на поезията
Как Динко Динев не можа да се примири със стайлинга на Мария
Майкъл Джексън посмъртно стана лице на марката "Пепси"
Уличният стил на звездите:Джесика Алба в Санта Моника

Напиши коментар