Златният часовник , продаден за 24 милиона $ , се оказа прокълнат!


изтеглен файлМиналата седмица в Женева бе продаден един от най-скъпите джобни часовници в света – става дума за часовниците на фирмата Patek Philippe модел Henry Graves Supercomplication. Този луксозен аксесоар в Sotheby`s бе купен за близо 24 милиона долара.

Междувременно британските журналисти не изключват, че на новия собственик часовникът е донесъл не само парични разходи, но може да му донесе много различни проблеми. Според Daily Mail, над часовника тегне древно проклятие. Или поне на банкера Хенри Грейвс-младши, за когото е произведен през 1925 г., не донесъл щастие.

Грейвс е бил един от най-богатите хора в САЩ, когато поръчва този часовник на Patek Philippe. Той е роден в семейство на банкери и увеличавал многомилионното състояние на своите родители, като инвестирал в жп линии и банкиране. Наред с това той колекционирал луксозни предмети, произведения на изкуството, имения и скъпи часовници.

От 1903 г. милионерът колекционирал часовници Patek Philippe, а от 1910 г. започва да ги поръчва в тази швейцарска фирма. Изработените по негово нареждане часовници Supercomplication наричат “Светия Граал” на часовникарството. Грейвс искал тези часовници да се превърнат в най-”изтънчените”, и да съчетават най-голям брой възможни функции, а не само да показват времето. Инженерите три години работили по разработката на този проект и още пет години – за да го създадат. В крайна сметка, в 500- грамовото произведение те вградили 24 допълнителни механизми, сред тях – календар, фази на луната и хронограф с точност до стотна от секундата.

През 1933 г. банкерът най-накрая взел часовника си от работилницата. Той платил за него 15 хиляди долара, много пари за онова време. В САЩ след това настъпва Великата депресия и Грейвс става обект на всеобща критика, когато обществото научава, че той си позволява да харчи за луксозни стоки, докато много хора гладуват.


Подобни статии:

КЛЮКИ:Невероятната Алесандра Амбросио дефилира бременна в петият месец
Обновеният Мурите Клуб Хотел бе открит с ледена колекция на Асдис Ран
Назована бе окончателната причина за смъртта на Уитни Хюстън
Николета Лозанова ражда на 5 април в присъствието на Валери Божинов

Напиши коментар